RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blir neppe en ny rødgrønn regjering

Ap-leder Jonas Gahr Støre kan regjerere alene eller orientere seg inn mot sentrum.
Ap-leder Jonas Gahr Støre kan regjerere alene eller orientere seg inn mot sentrum. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Slik meningsmålingene nå er, tyder lite på at vi får en ny rødgrønn trepartiregjering.

NETTAVISEN MENER: Sporene skremmer for SV etter åtte år i regjering med Arbeiderpartiet. Hvis Jonas Gahr Støre blir statsminister, kan han godt klare seg uten støtte fra venstresiden.

Landsmøtene i SV og Senterpartiet er over, og begge partiene markerer klare krav til en eventuelt ny rødgrønn regjering. Da statsminister Jens Stoltenberg tapte valget og den rødgrønne regjeringen gikk av, gikk samtidig partiene hver til sitt. Det rødgrønne samarbeidet var offisielt over.

I dag er ordbruken forskjellig hos de tidligere partnerne. Det er naturlig siden erfaringene med den rødgrønne regjeringen er så ulik. Senterpartiet fikk makt og velgeroppslutning, mens SV lå igjen med brukket rygg.

Derfor er Senterpartiets partileder Trygve Slagsvold Vedum mer fristet av et nytt rødgrønt prosjekt. Men han unnlot klokt nok å love noe i sin tale til landsmøtet.

Les senterpartileder Trygve Slagsvold Vedums tale til landsmøtet.

To og et halvt år er en evighet i politikk. Men de siste månedene har gallupene stabilisert seg. Arbeiderpartiet har drøyt 41 prosent og ligger an til 75 mandater på Stortinget. Senterpartiet har 10 mandater, og hvis det blir utfallet har de to partiene rent flertall alene.

Les på Pollofpolls:Gjennomsnitt av nasjonale meningsmålinger

Hvordan dette lander før stortingsvalget i 2017, er uvisst. Men Jonas Gahr Støre har en bakgrunn fra høyresiden, og har vært på frierferd mot sentrum. Hvis meningsmålingene hadde vært valgresultat, er det ikke utenkelig at Jonas Gahr Støre ville dannet regjering med sentrum.

Hverken Venstre eller Kristelig folkeparti har bitt på, men i de lange linjene har sentrumspartiene normalt stått sammen i regjeringsspørsmål - mens SV har stått utenfor.

Hvis valgresultatet i 2017 gjør at SV enten faller under sperregrensen, eller ikke havner på vippen, ser en ny rødgrønn regjering mindre sannsynlig ut. En regjering med Arbeiderpartiet og et eller flere av sentrumspartiene virker mer sannsynlig.

Hva tror du?

Nettavisen mener at Ap-leder Jonas Gahr Støre neppe klarer seg uten samarbeid med Senterpartiet. Men det er høyst uvisst om SV ønsker en ny rødgrønn regjering slik partiet nå ligger.

Hva mener du? Kommer Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre til å bli enige med SV om å samarbeide om en ny regjering i 2017? Diskuter saken i debattfeltet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere