RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Boligprisene faller i både Oslo, Bergen og Trondheim


BOLIGPRISENE FALLER: I de tre største byene er prisene nå på vei nedover, og det vil fortsette, tror Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.
BOLIGPRISENE FALLER: I de tre største byene er prisene nå på vei nedover, og det vil fortsette, tror Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Nå faller boligprisene i alle de tre største byene, og prisfallet vil fortsette.

NETTAVISEN MENER: Til tross for meget lave renter fortsetter boligmarkedet å falle. Alle fylkene hadde fall i boligprisene den siste måneden. Årsaken er mange nye boliger.

De fleste norske familier eier sin egen bolig, og har det aller meste av formuen knyttet opp i boligen. Derfor er det mer enn papirtap når boligprisene synker.

Les saken: Nye boligtall for november: Prisene falt med 0,4 prosent

- Det er nå negativ 12 måneders vekst i stadig flere byer, og det er en trend vi forventer vil vedvare og sannsynligvis forsterke seg i månedene fremover, tror Eiendom Norges direktør Christian Vammervold Dreyer.

Etter siste måneds prisfall er gjennomsnittsboligen nå mindre verdt enn den var for ett år siden. Og med antallet boliger som nå ligger usolgt, er det all grunn til å tro at boligprisene vil fortsette nedover de nærmeste månedene.

LAVERE PRISER: Den grønne streken øverst har nå falt under prisene fra i fjor. Vi må tilbake til 2013 for å finne tilsvarende utslag.

Det eneste positive tegnet er at omsetningen av boliger går jevnt og trutt. Det ble faktisk solgt flere boliger i november i år enn november i fjor. Likevel har antallet usolgte boliger steget fra 11.000 til 18.000 boliger i november.

Til nå i år er det lagt ut 96.000 boliger til salg, noe som innebærer en vekst på 8,4 prosent fra i fjor. - Vi har fra og med våren 2017 hatt en betydelig økning i tilbudssiden, og da særlig i Oslo, Bergen og Trondheim, sier Christian Vammervold Dreyer.

Les saken: Svak boligprisutvikling i november

Med lavt rentenivå, stabil kjøpekraft og lav arbeidsledighet er det altså ikke kjøpernes betalingsevne som er drivkraften nedover. Mest sannsynlig er det to krefter som drar i samme retning:

Mulige kjøpere får avslag på lån på grunn av den såkalte boliglånsforskriften.

Et stort antall nye boliger kombinert med færre arbeidsinnvandrere gir overskudd på boliger.

Frykter ringvirkninger av politisk vedtatt boligfall

Promotion med annonselenker Kronekursen faller fordi utlandet frykter at boligprisfallet skal smitte over til resten av økonomien. NETTAVISEN MENER: Norge er på vei inn i økonomisk uføre, og årsaken er et fall i boligmarkedet skapt av politiske vedtak. Mens resten av verden vokser, sakker Norge akterut.

Hvis ikke finansminister Siv Jensen gjør noe annet, så vil boliglånsforskriften går ut til sommeren. Den tvinger bankene til å være restriktive med å gi lån til bolig, særlig i Oslo.

Samtidig vil de nybygde boligene etterhvert bli svelget opp i markedet. Hvis det skjer samtidig som færre nybygg blir påbegynt, kan vi få en boligprisoppgang. 

Samtidig vil mange som kjøpte bolig i Oslo for ett år siden oppleve at egenkapitalen er tapt på papiret.

Den mest alvorlige virkningen av fallende boligpriser kan bli mindre boligbygging, og at folk velger å spare mer for sikkerhets skyld. Begge deler vil slå ut i resten av økonomien. 

Nettavisen mener at de fallende boligprisene åpner for å fjerne boliglånsforskriften, og la bankene gjøre kredittvurderingen selv. Det er forskjell på å stagge boligprisene, og til å skape et politisk vedtatt boligkrakk.

Hva mener du? Er det bekymringsverdig at boligprisene synker, eller er du mest opptatt av at det gjør det enklere å komme inn i boligmarkedet?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere