*Nettavisen* Nyheter.

Bør utsette milliardvalg etter skitten maktkamp

Helse Midt-Norge fikk ny styreleder 30. oktober 2014, mens vikardirektøren kom fjorten dager før. Fra venstre nestleder Paul Steinar Valle, helse- og omsorgsminister Bent Høie, styreleder Ola H. Strand, styremedlem Liv Stette og fungerende adm.dir. Daniel Haga. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Uryddig saksbehandling gjør at hele milliardbeslutningen om sykehus i Molde eller Kristiansund bør utsettes.

12.12.14 11:32
  • NETTAVISEN MENER: Mistanke om bruk av skitne midler gjør at helseminister Bent Høie bør utsette valget mellom Kristiansund og Molde for nytt sykehus til 5,8 milliarder kroner.


For mye skurrer i innspurten til at befolkningen i Møre og Romsdal kan ha tillit til at den årelange og dramatiske sykehusstriden blir avgjort på en rettferdig måte.

Det er synd, for informasjonsmaterialet som skal legges frem for styrene i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge virker saklig og balansert.

Problemet er den plutselige avgangen til direktøren som skulle være garantist for en nøytral saksbehandling. Avgangen vekker mistanke om politiske vennetjenester som rammer helseminister Bent Høie.

Nettavisen mener helseministeren gjør klokt i å rydde unna mistanken om avtalt spill.

Kortversjonen er at Kristiansund og Molde er likeverdige alternativer. Problemet er at det vil stå igjen en vinner og en taper, og at valget kan få enorme konsekvenser for de to byene.

En by får milliardinvesteringer og rundt 2.000 arbeidsplasser.

Taperbyen får en times reisevei til sykehuset, og mister de økonomiske ringvirkningene.

På mange måter kan sykehusvalget avgjøre om det blir Kristiansund eller Molde som blir toneangivende i regionen.

Politisk er det høyrestyrte Molde mot resten av fylket.

Derfor mistenker Kristiansund at helseminister Bent Høie (H) er forsøkt påvirket av lokale partifeller - og at det har gitt politisk overstyring over de faglige vurderingene Helse Møre og Romsdal skulle gjøre før stedsvalget.

Frykten om uryddig spill fikk ny næring forrige uke, da direktøren for Helse Møre og Romsdal trakk seg med umiddelbar virkning - bare dager før saken skulle avgjøres.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trakk seg: Astrid J. Eidsvik, tidligere direktør ved Helse Møre og Romsdal, gikk på dagen etter å ha blitt forsøkt overstyrt før hun fikk gi sin innstilling. Foto: Flickr/Helse Møre og Romsdal


Begrunnelsen er alarmerende: - Jeg opplever nå i sluttfasen av arbeidet at Helse Midt-Norge har grepet inn i prosessen lokalt før min innstilling til styret er klart. Dette tolker jeg dithen at Helse Midt-Norge ikke har tillit til dømmekraften min knyttet til innspurten av dette krevende arbeidet, og det gjør at jeg nå velger å gå av som administrerende direktør.

Les redegjørelsen:Astrid Eidsvik trekker seg som direktør for Helse Møre og Romsdal.

Ny direktør ble konstituert sist mandag, men Dag Hårstad skal vi ikke vente så mye av i sykehusstriden: - Vi forventer ikke at Hårstad skal kunne svare på spørsmål om innhold i saken etter så kort tid, sa styreformannen ved konstitueringen.

Les redegjørelsen:Konstituert direktør i Helse Møre og Romsdal

Helse Møre og Romsdal skal altså i neste uke avgjøre en investering på 5,8 milliarder kroner, ledet av en direktør som ikke kan «svare på spørsmål om innhold i saken etter så kort tid».

Hun som kunne svart, og som har ledet arbeidet, trakk seg fordi hun mente seg politisk overstyrt fra regionforetaket i Trondheim.

Nettavisen mener at helseminister Bent Høie ikke kan gå god for en slik saksbehandling før alle kort er på bordet.

Som om ikke det er uryddig i Helse Møre og Romsdal, så er det tilnærmet anarki også i Helse Midt-Norge (der Helse Møre og Romsdal inngår).

For et drøyt år siden var Gunnar Bovin toppsjef, men han gikk av i august 2013 for å bli NTNU-rektor. Inn kom Trond Michael Andersen, men han fikk bare sitte i et drøyt år før han måtte gå av midt i oktober.

Da trakk også styreleder Marthe Styve Holte seg, fordi «helseministeren ba henne sparke helseforetakets administrerende direktør».

Så nå er styreformannen nesten helt fersk, og direktøren er konstituert. Daniel Haga ble vikartoppsjef så sent som 14. oktober.

Han må åpenbart ha hatt en bratt læringskurve, for i går rykket han ut med en klar oppfatning: Sykehuset bør ligge på Opdal ved Molde, mener han.

Les redegjørelsen:Anbefaler sykehus på Opdøl

Det utrolige er at vikar-sjefen i Trondheim offentliggjør sin innstilling før styret lokalt i Helse Møre og Romsdal har gjort sitt valg.

- Min innstilling til styret er imidlertidig foreløpig. Endelig forslag til vedtak kommer jeg ikke til å presentere før etter at styret for Helse Møre og Romsdal har behandlet saken onsdag 17. desember, sier Haga.

At den konstituerte toppsjefen i Helse Midt-Norge toner flagg før styret i datterforetaket Helse Møre og Romsdal har behandlet saken, er uryddig, skaper inntrykk av hastverk og gir næring til mistanken om politisk overstyring av det som bør være et helsefaglig geografisk valg.

Nettavisen mener at helseminister Bent Høie må utsette saken. Kortene må på bordet, slik at det blir lokal tillit til en ryddig saksbehandling. En av byene vil tape, det er ikke til å unngå. Men det er et minimum å kunne være trygg på at et så viktig stedsvalg skjer etter en ryddig saksbehandling og ikke partipolitisk hestehandel. Det er vi ikke i dag.


Nettavisen vil gjerne høre din mening i debattfeltet under. Bør avgjørelsen om nytt sykehus taes i neste uke, eller bør saken utsettes for å få belyst mistankene om politisk overstyring?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.