Britene vender ryggen til fri flyt av mennesker i EU

Alles øyne er nå mot børsen i Frankfurt etter at Storbritannia har stemt for å melde seg ut av EU. Britene aksepterer ikke fri flyt av mennesker i bytte mot frihandel, og det har gitt store fall på børsene verden over.

Alles øyne er nå mot børsen i Frankfurt etter at Storbritannia har stemt for å melde seg ut av EU. Britene aksepterer ikke fri flyt av mennesker i bytte mot frihandel, og det har gitt store fall på børsene verden over. Foto: Staff (Reuters)

Hovedgrunnen til at Storbritannia forlater EU er en folkelig protest mot innvandring.

24.06.16 09:20

NETTAVISEN MENER: Storbritannia har aldri vært et entusiastisk medlem av Den europeiske union. Men fri flyt av mennesker fra Øst-Europa og asylstrømmen fikk alt til å rakne.

Som The Guardian skriver: «Galluper viser at misnøye med omfanget av migrasjonen til Storbritannia har vært den viktigste faktoren som har fått briter til å stemme ut, og gjort folkeavstemningen til en konkurranse om folk er villig til å akseptere frie folkebevegelser i bytte mot frihandel».

Storbritannias statsminister David Cameron kommer til å starte utmeldingsprosessen allerede neste uke, og spørsmålet er om han også kommer til å gå av selv.

De økonomiske konsekvensene av nattens resultat er markante:

  • Pundet svekker seg med rundt 10 prosent.
  • London-børsen falt 7,7 prosent fra start.
  • Gull stiger, olje faller, investorene er nervøse.

Sannsynligvis er markedsreaksjonene overdrevne og kortvarige. Både EU og Storbritannia har egeninteresse av å finne løsninger for et fremtidig økonomisk samarbeid med frihandel.

Det er også viktig å huske at Storbritannia aldri har vært med på eurosamarbeidet og landet er heller ikke med i Schengen. Sånn sett er det EUs urokråke som nå forlater klubben.

For Norge kan en britisk EU-utmeldelse bety uro rundt EØS-avtalen - potensielt også en ny tilknytning til EU som gir mer reell innflytelse til de vesteuropeiske landene som står utenfor - i første rekke Sveits, Storbritannia, men også en energistormakt som Norge.

Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum mener at regjeringen nå bør forhandle frem en bedre avtale med Brussel.

Les saken: - Brexit kan gi bedre EU-avtale for Norge

Storbritannias utmelding er ikke en protest mot økonomisk samarbeid og frihandel, men mot EUs håndtering av den enorme flyktningestrømmen og migrasjonen fra Asia og Afrika.

Slik spår Statistisk sentralbyrå at innvandringen til Norge vil fortsette. Antallet innvandrere vil fordobles de neste 25 årene, og de aller fleste vil komme fra landgruppe 3 - altså stort sett fra fattige land i Asia og Afrika.

Motstand mot migrasjon går igjen i mange EU-land og er også en viktig drivkraft for Donald Trump i det amerikanske presidentvalget.

I Norge anslår Statistisk sentralbyrå at vi vil få dobbelt så mange innvandrere om 25 år, og så godt som alle vil komme fra fattige land i Afrika og Asia.

I Storbritannia stemte 17,4 millioner velgere for å forlate EU, mens 16,1 millioner ville forbli. Resultatet er så jevnt som 52 % mot 48 %.

Valgresultatet viser at innvandringsmotstand kan true hele EU, og nattens valgresultat vil garantert inspirere innvandringsmotstandere i Frankrike, Danmark og Ungarn.

Sett i ettertid er det trolig to avgjørelser som har ført til Storbritannias utmeldelse. Det første er EUs utvidelse østover i 2004, da land som Polen, Ungarn og de baltiske landene ble innlemmet i EUs fri flyt av mennesker. Tre år senere ble også Bulgaria og Romania tatt opp.

Dermed ble EU et område hvor over 500 millioner mennesker har rett til å flytte og bosette seg hvor de vil. Utfordringen er at det mer lukrativt for romenere og polakker å flytte til London, enn for britene å flytte i motsatt retning.

EUs og Angela Merkels håndtering av den pågående flyktningekrisen og folkevandringen fra Afrika har også bidratt til EU-motstanden i Storbritannia. Frykten blant motstanderne er at de midlertidige murene mot migrasjonen internt i EU ikke vil holde.

Nettavisen mener at Storbritannias utmelding av EU først og fremst er en folkelig motstand mot innvandring. Britene er ikke villige til å akseptere fri flyt av mennesker i bytte mot frihandel og økonomisk samarbeid.

Hva mener du? Er dette begynnelsen på slutten for EU, eller kan det europeiske samarbeidet tjene på at Storbritannia melder seg ut?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag