Gå til sidens hovedinnhold

- De høye boligprisene er ingen boble som sprekker

Norges Banks ekspert har sett på norske boligpriser, og finner ingen tegn på at det er en boble som kan sprekke.

NETTAVISEN MENER: Det er modig å stå på en konklusjon om at de høye norske boligprisene ikke er en kortsiktig boble. Men Norges Banks rapport finner gode grunner til prisoppgangen.

En fersk analyse skrevet av André K. Anundsen «friskmelder» de norske boligprisene.

Analytikeren har brukt fire modeller for å undersøke om boligprisene kan forklares med underliggende økonomiske forhold, eller om de best kan karakteriseres som en boble.

Konklusjonen er klar: «...ingen av målene antyder at det er en boble i Norge», heter et i rapporten Avsløre ubalanser i boligpriser - hva som går opp, må komme ned.

Du kan lese den her: Working Paper

Men selv om det ikke er en boble, så betyr ikke det at boligprisene vil stige uavbrutt: - At prisene har steget, uten indikasjoner på en boble, betyr ikke at prisene ikke kan falle, for eksempel hvis vi får en mindre gunstig utvikling i fundamentale forhold, sier André Anundsen til Finansavisen.

Rapporten sammenligner boligprisene blant annet med utviklingen i folks inntekt og rentenivået, og sjekker om prisene har sporet av eller om de justerer seg tilbake til et normalnivå etter store oppganger.

Konklusjonen er at norske boligpriser har svingt litt over og litt under en normalpris, mens det var åpenbare tegn til en prisboble før boligmarkedet i USA kollapset.

For alle som er i boligmarkedet, er det interessant å merke seg hva Norges Bank-eksperten mener kan utløse et sterkt prisfall på boliger.

  • Kraftig renteøkning
  • Inntektsfall i husholdningene

Den siste uken har vi fått nye tall som viser sterk inflasjon i Norge, og det betyr at folk flest vil få reallønnsnedgang. Mange økonomer mener at økende inflasjon kan gjøre det mer fristende for Norges Bank å sette opp rentene etterhvert.

Nettavisen mener at det er svært verdifullt at et aktør som Norges Bank sjekker påstanden om norske boligpriser er en boble. Men det er uforsvarlig å tolke rapporten som om prisene aldri kan falle.

Hva mener du? Er du overbevist av rapporten fra Norges Bank, eller tror du at boligprisene etterhvert har blitt for høye i forhold til realitetene?

Kommentarer til denne saken