RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ødelegger for fredprisen

Med sin kritikk av Thorbjørn Jagland har Nobel-direktør Geir Lundestad ødelagt for prisutdelingen til pakistanske Malala Yousafzai og indiske Kailash Satyarthi.
Med sin kritikk av Thorbjørn Jagland har Nobel-direktør Geir Lundestad ødelagt for prisutdelingen til pakistanske Malala Yousafzai og indiske Kailash Satyarthi. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Nobelkomitéens sekretær Geir Lundestad ødelegger for årets Nobels fredspris.

NETTAVISEN MENER: Saklig har Lundestad rett i mye av kritikken mot sammensetningen av Nobelkomitéen, men timingen for utspillet er feil.

Mens alles øyne skulle være vendt mot Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi, har Lundestad sørget for å sette seg selv i fokus.

Nettavisen mener at det er illojalt. Ikke bare mot Nobelkomitéens leder, men også mot årets prisvinnere.

Så lenge Geir Lundestad er sekretær for Den norske Nobelkomité, er jobben hans å støtte komiteens arbeid og legge det faglige grunnlaget for at komiteen tar kloke og gode beslutninger.

Direktøren for Nobelinstituttet kan ikke være halvt lojal.

Vi bør som et minimum forvente at han holder private meninger for seg selv til etter at han har gått av.

Dersom Geir Lundestad er kritisk til Stortingets oppnevnelser, burde han tatt det opp med Stortingets presidentskap. Å rykke ut med offentlig kritikk av sine egne foresatte i et avisintervju er sterkt kritikkverdig.

Nettavisen er enig med Lundestad i at det er en fordel med en distanse mellom offisiell norsk utenrikspolitikk og Nobelkomitéen.

Vi er også enig i at Nobelkomitéen ikke får tilstrekkelig distanse hvis tidligere statsministre eller utenriksministre oppnevnes.

Men vi ser ikke at komitesekretæren anfører overbevisende argumenter for at det ikke kan oppnevnes utlendinger i komitéen.

Situasjonen som har oppstått etter Geir Lundestads utblåsing i Aftenposten, krever at andre involverte opptrår klokere. Diskusjonen om hvem som skal sitte i Nobelkomitéen bør ikke skygge for årets prisutdeling.

Det er Stortinget som har fått jobben med å oppnevne komitédeltakere, og det er der diskusjonen bør foregå når tiden er moden.

Å ta denne diskusjonen mens Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi er på vei til Norge, viser en mangel på respekt for prisvinnerne.

For hvis komitéen er så dårlig - hvilke prestisje ligger da i utnevnelsene?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere