RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det rødgrønne alternativet til regjeringen er i det blå


Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre ligger an til å lede en mindretallsregjering dersom det blir et rødgrønt flertall.
Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre ligger an til å lede en mindretallsregjering dersom det blir et rødgrønt flertall. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Selv om Ap-leder Jonas Gahr Støre stenger døren for Rødt og De Grønne, kan  han likevel bli avhengig av støtten deres.

NETTAVISEN MENER: Blir det borgerlig flertall, fortsetter Erna Solberg som statsminister. Derimot er det høyst uklart hva som skjer hvis det blir et rødgrønt flertall etter valget.

Det er under 50 dager igjen til stortingsvalget, og fortsatt helt uklart hvordan venstresiden vil danne regjering dersom de vinner valget:

  • Senterpartiet vil ikke ha en samarbeidsavtale med noen utenfor regjering.
  • SV har stilt fem ultimater for å gå inn, og kommer ikke til å få gjennomslag.
  • Rødt vil presse regjeringen til venstre og forby folk å tjene penger på velferdsytelser.
  • Og nå stenger Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre både Rødt og De Grønne utenfor regjeringen.

Les saken: Støre: - Uaktuelt å gå i regjering med Rødt eller MDG

Statsministerkandidat Jonas Gahr Støre er altså lite fristet av Oslo-modellen, hvor Raymond Johansen styrer med Miljøpartiet De Grønne, på Rødts nåde.

Ikke bare er det utydelig hvordan man da skal få flertall i Stortinget - forskjellen i politikk er også så stor at man lett får en «rødgrønn eventyrblanding», der partienes historier i valgkampen får en helt annen slutt etter valget.

I «gamle dager» var Asbjørnsens Eventyrblanding en kjent merkevare. Etter stortingsvalget i 2017 kan vi teoretisk få en rødgrønn eventyrblanding.

Les også Nettavisen mener: Stortingsvalget kan gi oss rødgrønn eventyrblanding

Arbeiderpartiets leder sier at han vil snakke både med Senterpartiet og SV, men også med Venstre og Kristelig Folkeparti for å avklare deres syn på et regjeringssamarbeid.

Samtalen med de to borgerlige partiene blir neppe særlig fruktbar. Både Venstre og KrF utelukker et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet rett etter valget.

Dermed fremstår en mindretallsregjering med Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum som det mest sannsynlige alternativet hvis de borgerlige partiene taper valget.

Senterpartiet og partileder Trygve Slagsvold Vedum nekter å inngå en formell samarbeidsavtale med partier som står utenfor regjeringen.

I den siste månedsoversikten fra Pollofpolls, som viser et snitt av alle meningsmålingene, får dagens borgerlige partier 75 mandater og mister flertallet.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har 78 mandater, og trenger støtte fra enten SV eller Miljøpartiet De Grønne for å ha flertall i Stortinget. Det må da skje fra sak til sak, siden Senterpartiet nekter å inngå noen formell avtale med partier utenfor regjeringen.

Erna Solbergs håp er at Venstre kommer over sperregrensen, og da er ikke de fire borgerlige partiene langt unna flertall. I så fall blir regjeringen sittende, og vi kan få fire nye år som ligner på de vi har lagt bak oss.

Det er uaktuelt for Arbeiderpartiet å slippe Rødt-leder Bjørnar Moxnes inn i en regjering.

Foreløpig er det rødgrønne regjeringsalternativet i det blå: - Det er uaktuelt for Arbeiderpartiet å gå i regjering med Rødt eller Miljøpartiet De Grønne. Det er av respekt for forskjellene i politikken og for deres og våre velgere, sier Gahr Støre til VG.

Nettavisen mener at Jonas Gahr Støre gjør klokt i å avgrense hvem som kan sitte i en rødgrønn regjering, og markere at han ikke vil la seg presse av småpartiene. Men valgutfallet kan fort gjøre ham avhengig av dem.

Hva mener du? Tror du at Rødt og De Grønne uansett får makt over en mulig Jonas Gahr Støre-ledet regjering?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere