RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Du er velkommen til Norge - godt nytt år!


Advokat Cecilia Dinardi i Advokatfirmaet Elden er et eksempel på ressursene som bor i mange av våre nye landsmenn.
Advokat Cecilia Dinardi i Advokatfirmaet Elden er et eksempel på ressursene som bor i mange av våre nye landsmenn. Foto: Advokatfirmaet Elden
Sist oppdatert:
Norge har mottatt 31.000 asylsøkere i 2015. Mange av dem skal få beskyttelse og ønskes velkomne!

Nettavisen mener: På vei inn i 2016 blir en av våre største utfordringer å ta imot og integrere de 10.000-20.000 asylsøkerne som får varig opphold i Norge. Vi har gode eksempler på at det kan gå svært bra.

Her er statsborgerbrevet Cecilia Dinardi fikk i 1997.

Et godt eksempel er advokat Cecilia Dinardi i Advokatfirmaet Elden DA. Hun har skrevet en rørende og tankevekkende oppdatering på sin Facebook-side om da hun fikk norsk statsborgerbrev i 1997 fra Lensmannen i Flekkefjord.

- Jeg glemmer aldri velkomsten jeg fikk da jeg kom dit. Sekretæren tok vennlig imot meg og sa «velkommen og gratulerer med dagen!», skriver hun

Lensmannen avsluttet høytideligheten med å si «at det er med stolthet at han nå tildeler meg statsborgerbrevet som gjør meg til en norsk borger, og at han håper jeg vil bli like glad i dette vakre landet vi levier i som det han er.

Så sa han «Takk Cecilia, her er ditt statsborgerbrev», forteller hun på Facebook.

I disse tider hvor det stadig diskuteres hvorvidt og/eller hvem som skal få varig innpass i landet, får det meg til å...

Posted by Cecilia Dinardi on 30. desember 2015


Avslutningen på innlegget er en god oppfordring til oss alle: - Vi skal se fremover i lys av nåtiden, men også ta en liten titt bakover innimellom for å gi næring til våre refleksjoner.

Cecilia Dinardi kom til Norge som 12-åring og flyktning fra Chile, sammen med sin politisk aktive mor og to søsken. De kom til et transittmottak i Urtegata, og ble flyttet videre til et asylmottak på Drevsjø i Hedmark. Der ble hun utsatt for seksuelle overgrep og for en tilværelse med vold, knivstikking og politirazziaer.

Les hennes historie: Gjorde karriere mot alle odds

Det sier mye om ressursene hennes at allerede som 16-åring engasjerte seg for rettighetene til barnevernsbarn, og at hun arbeidet som gatejurist ved siden av jusstudiene.

I dag er hun advokat og partner hos Elden, sitter i flere regjeringsoppnevnte utvalg, og ble kåret som Årets forbilde i 2011.

Poenget med Cecilia Dinardis historie er at hun har gjort karriere mot alle odds - eller kanskje rettere, på tross av alle hindringer som ble lagt i veien for henne.

Blant de kanskje 20.000 av årets asylsøkere som får opphold i Norge, finnes det garantert en Cecilia Dinardi, flere potensielle gründere og garantert mange tusen arbeidsføre mennesker.

De har hatt ressurser til å ta seg til Norge, de kommer til å bli her i mange år, og det er helt avgjørende at vi lærer av historien til Cecilia Dinardi og ønsker dem velkommen til Norge, som verdifulle bidragsytere til det norske samfunnet.

Akkurat nå sitter 30.183 mennesker på norske asylmottak. Halvparten på ordinære asylmottak, mens 12.000 er på midlertidige transittmottak. I verste fall blir de boende der i flere år fremover.

Det store spørsmålet er hva vi har lært siden Cecilia Dinardi kom til Norge i 1988, når vi fremdeles plasserer barn og voksne i langvarige opphold på asylmottak av varierende standard. Bryr vi oss nok om livet på mottakene, og viser vi den samme inkluderende evnen som lensmannen som ga Cecilia Dinardi hennes statsborgerbrev og ønsket henne velkommen?

Nettavisen mener at strenge regler for å få asyl ikke må få oss til å glemme at de som får opphold i Norge kan bli verdifulle mennesker for det norske samfunnet. Velkommen til Norge - og godt nytt år!

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du vi skal gjøre for å sørge for at flest mulig av de som får opphold i Norge føler seg velkomne, og blir integrert i det norske samfunnet?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere