*Nettavisen* Nyheter.

Dumper asyl-kostnader fra Russland til Norge

Justisminister Anders Anundsen bør stenge grensen på Storskog utenfor Kirkenes hvis ikke Russland tar ansvar for egne flyktninger. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Når det kommer 200 flyktninger om dagen over grensen fra Russland, er det på tide å handle.

NETTAVISEN MENER: Norge håndhever Schengens yttergrense på Storskog utenfor Kirkenes. I flere uker har vi funnet oss i at Russland sender afghanske flyktninger videre til oss.

Norge har ingen plikt til å ta imot flyktninger fra trygge tredjeland som Russland. Spesielt ikke når det er snakk om afghanske flyktninger, eller en flyktningesituasjon Russland selv har vært medansvarlig for å skape.

I land etter land i Europa er Schengen-samarbeidet satt på hold. Noen land bygger murer, andre innfører strengere grensekontroll, og i bakgrunnen er det direkte og indirekte trusler om å stenge grensene for flyktningestrømmen.

Problemet er at de fleste flykningene ønsker seg nordover - først og fremst til Tyskland, men også til Sverige og Norge. Flyktningene velger ikke bare beskyttelse mot overgrep, men søker seg også til de landene som har den beste økonomiske fremtiden å tilby.

Nå er det ikke lenger syriske flyktninger som dominerer. I forrige uke kom det 2.365 asylsøkere til Norge, og bare 28 prosent av dem oppga å være syrere. I kjølvannet av den syriske flyktningestrømmen kommer det åpenbart også andre store grupper fra Afghanistan, Irak og Eritrea.

Debatten vi nå ser viser at det er en grense for nordmenns vilje til å ta imot flyktninger og migranter. Regningen blir formidabel og vil åpenbart gå ut over andre tjenester som helse, skole, kultur og samferdsel.

Regjeringen mener at asylstrømmen i år og neste år vil koste 85 milliarder kroner de neste seks årene. I virkeligheten blir regningen trolig flere hundre milliarder kroner høyere.

Å integrere flyktninger i Norge er den dårligste og dyreste måten å hjelpe folk på. Det er velkjent at man får titalls ganger mer effekt av å bruke pengene i nabolandene til konfliktene. Flyktninger og migranter kommer bakerst i køen for arbeid, og det hjelper ikke at arbeidsledigheten allerede er på vei opp.

Norge har forpliktet seg til å samarbeide med EU om å dele på byrdene, og å samarbeide om et grensefritt Europa innenfor en håndhevet felles yttergrense i Schengen. Tidligere var det Hellas og Italia som ikke håndhevet grensen, men nå er det altså Norge.

For hver dag som går med rekordinnvandring over Storskog, så finner Norge seg i at Russland huler ut grensesamarbeidet. Praksisen med å utvise flyktninger og gi dem fem års innreiseforbud, er horribel. Og disse burde vært stoppet på grensen og hindret i å forlate Russland.

Er det noen som tror at Russland ville tatt imot tusenvis av syriske flyktninger hvis Norge utviste dem til Russland med returforbud?

Nettavisen mener at Russland må slutte å sende flyktningene og migrantene videre til Norge, og ta anvar selv. Innen det skjer, bør Norge nekte innreise til folk som allerede er trygge i Russland.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du Norge bør gjøre på grensen mot Russland?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.