*Nettavisen* Nyheter.

Eks-sjef får 18 millioner fra pressestøtte-bedrift

Tidligere Mentor Medier-direktør og redaktør i Vårt Land, Helge Simonnes, har fått ut 18 millioner kroner fra landets største pressestøtte-konsern. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

På få måneder er egenkapitalen i landets største pressestøtte-konsern tappet for 18 millioner kroner til eks-sjefen.

16.11.15 08:24

NETTAVISEN MENER: Pengene renner ut av Mentor Medier AS, som får hundrevis av statlige millioner for å holde liv i Dagsavisen, Vårt Land og Rogalands Avis. På kort tid har 18 millioner gått til eks-sjefen.

- Etter vår mening er derfor gullpensjonen til Helge Simonnes misbruk av pressestøtten som Vårt Land får. Statsråd Thorild Widvey bør kreve syv millioner kroner tilbake fra Vårt Land, skriver Trygve Hegnar på lederplass i Finansavisen.

Det burde være nok å bruke penger på i Vårt Land, Dagsavisen og Rogalands Avis: - Både lesevaner og mediemarkedet er i endring, og inntektene er fallende, skriver styret i sin ferske delårsmelding.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette er det sittende styret i Mentor Medier AS, men avtalene om gullpensjon og tilbakekjøp av aksjer er inngått over flere år. Foto: Delårsrapport (Mentor Medier)

- Mentor Medier mottar pressestøtte og en betydelig del av inntektsgrunnlaget er basert på denne støtten, legger styret til.

Les mer: Delårsrapport for Mentor Medier

Den avgående sjefen sier det slik: - Mediebransjen står overfor beinharde utfordringer, skriver Helge Simonnes i en pressemelding om sin avgang. - Jeg er ikke lenger motivert for å lede nye, smertefulle omstillingsprosesser.

Les meldingen: Helge Simonnes går av i Vårt Land

Styret i Mentor Medier ser altså fallende inntekter, og eks-sjefen varsler beinharde utfordringer. Men det har ikke hindret styret i å gi den tidligere sjefen i alt 18 millioner kroner på vei ut av døren:

  • Helge Simonnes får 7 millioner kroner i gullpensjon fra Vårt Land- eller en million kroner i året i syv år, uten arbeidsplikt!
  • I tillegg har konsernet kjøpt aksjer fra Simonnes for 11 millioner kroner.
  • Totalt er altså konsernets egenkapital redusert med 18 millioner kroner - seks millioner kroner på fjorårets regnskap, og rundt 12 millioner kroner nå i høst.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Delårsrapporten for 3. kvartal 2015 (Mentor Medier)

Av totalt 305 millioner kroner i produksjonstilskudd i 2015, raker Vårt Land, Dagsavisen og Rogalands Avis inn totalt 95,3 millioner kroner.

Nesten hver tredje statsstøttekrone går altså til et konsern som har råd til å betale eks-sjefen en million kroner i året i syv år for ikke å gjøre noen ting, samt å kjøpe aksjene hans for ytterligere 11 millioner kroner.

Det er ikke bare gullpensjonen som er spesiell. Hele avtalen om å kjøpe eks-sjefens aksjer er underlig. Det er kjent at Helge Simonnes har fått låne penger av Mentor Medier AS til å kjøpe aksjer - og han har altså samtidig har hatt rett til å selge aksjene til Mentor Medier.

At en ansatt kjøper aksjer i egen bedrift, er bra. Særlig hvis vedkommende tar risiko og kjøper og selger aksjene i markedet som alle andre.

Men det er unormalt at bedriften låner den ansatte pengene, og samtidig forplikter seg til å kjøpe aksjene etterpå. Avtalen gir eks-sjefen en gevinst på mange millioner kroner, og tapper Mentor Mediers egenkapital betydelig.

Nettavisen mener at Kulturdepartementet bør be om en redegjørelse for de 18 millioner kronene som er tappet ut av Mentor Mediers egenkapital. Pressestøtte bør gå til journalistikk, ikke gullpensjoner.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Er det rett og rimelig at en mangeårig toppsjef får en god sluttavtale, eller er dette i strid med intensjonene for pressestøtten?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.