*Nettavisen* Nyheter.

Eritrea presser flyktninger for millioner i «skatt»

Fra et kontor i Karl Johans gate 4 i Oslo drives Eritreas angivelige ambassade. Herfra henter regimet inn to prosent skatt fra flyktninger som har rømt fra regimet.. Foto: Google (StreetView)

Rett foran øynene på norske myndigheter presser Eritrea flyktninger i Norge for millioner av kroner.

NETTAVISEN MENER: Selv om det er forbudt for et fremmed land å kreve inn skatt i Norge, blir eritreiske flyktninger presset til å betale millioner av kroner til regimet. Nå bør politiet etterforske saken.

Eritrea er et av verdens mest lukkede regimer. Ifølge Landinfo «finnes ingen uavhengig presse eller nasjonale, uavhengige menneskerettighets- eller interesseorganisasjoner som kan overvåke situasjonen for fengslede eller deporterte».

Landinfo er den norske utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon.

Les mer: Landinfo om Eritrea

Etter frigjøringen fra Etiopia har landet innførte en tvungen nasjonaltjeneste på minst 18 måneder, ofte flere år. Dette er ikke bare en ordinær militærtjeneste, hensikten er også å påvirke folk ideologisk til å støtte regimet. De som nekter får to år i fengsel, og hvis de rømmer landet, er straffen fem års fengsel.

Klikk på bildet for å forstørre.

Eritrea er et av landene som har flest flyktninger i Norge. Første halvår i år fikk 1.200 eritreere asyl som flyktning. Rundt 99 prosent av asylsøknader som blir realitetsbehandlet gir opphold. Foto: Statistisk sentralbyrå

Dette er bakgrunnen til at Norge har rundt 20.000 eritreiske flyktninger. Bare i fjor kom det rundt 3.000, og eritreere får rutinemessig asyl og opphold i Norge.

Les også saken: Eritreisk flyktning: - Frykter regimets folk i Norge

Likevel er det ifølge Landinfos kilder vanlig «at mange eksileritreere reiser til Eritrea på ferie og familiebesøk i løpet av sommermånedene».

Årsaken til at flyktningene kan vende tilbake på ferie skyldes blant annet at de har gått med på å betale to prosent «skatt» av alle inntekter og trygd de har fått i Norge til det eritreiske regimet.

- De har rehabilitert forholdet til myndighetene ved å signere det såkalte angrebrevet (se Landinfo 2014), betale «to prosent»-skatten, og de deltar trolig ikke i myndighetskritiske aktiviteter, skriver Landinfo.

Klikk på bildet for å forstørre.

¨Finansavisen 30. august 2016

Finansavisen avdekker i dag hvordan en eritreisk pubeier i Oslo har opprettet en angivelig «ambassade» i et kontor nederst på Karl Johan.

Derfra krever han inn to prosent-skatten fra eritreiske flyktninger i Norge.

Avisen gjengir en rekke dokumenter med brevhoder fra Finansdepartementet i Eritrea, og den angivelige eritreiske «ambassaden».

De som ikke betaler, mister alle rettigheter til å eie eiendom eller få dokumenter fra Eritrea. Og regimet straffer deres slektninger på samme måte.

Systemet minner om ren mafiavirksomhet, og det foregår rett foran øynene på norske myndigheter. Eritrea har ingen offisiell ambassade i Norge, men millionene som kreves inn går angivelig til regimet.

Hvis vi sier at rundt halvparten av eritreerne arbeider og har i snitt 200.000 i inntekt/trygd, så kan to prosent-skatten innbringe anslagsvis 40 millioner kroner i året.

- Resultatet er at det nå er 20.000 personer i Norge, stort sett flyktninger fra et stadig tøffere politisk regime, som nå er tvunget til å finansiere staten de rømte fra, skriver Finansavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

I Australia driver konsulatet innkreving av den såkalte to prosent-skatten fra eritreiske flyktninger. De har rømt fra regimet, men betaler millioner av kroner til landet de har flyktet fra.

Tilsvarende avsløringer er gjort i Sveits, Sverige, Storbritannia og Australia.

Les også saken: Australske eritreere «tvunget» til å betale ulovlig skatt

Avsløringene i Finansavisen må få norsk politi til å reagere. Eritrea er under sanksjoner fra FN for terrorfinansering, men driver altså inn millioner av kroner fra flyktninger i Norge. Og alt foregår fra en adresse på Karl Johan.

Nettavisen mener at Norge ikke kan akseptere mafialignende metoder mot eritreiske flyktninger. Hvis politiet og UD kjenner systemet, men lar være å handle, så er det et stilltiende samtykke.

Hva mener du? Er det rimelig at eksileritreere må betale to prosent skatt på alle inntekter i Norge, og er det i så fall noe norsk politi bør bry seg om?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.