*Nettavisen* Nyheter.

Erna Solberg styrker sin regjering to år før valget

NYE STATSRÅDER: Per Sandberg (Frp), Linda Hofstad Helleland (H), Jan Georg Dale (Frp) og Anniken Hauglie (H).

Fire inn, og tre ut - slik styrker statsmininster Erna Solberg regjeringen to år før valget.

16.12.15 08:31

NETTAVISEN MENER: Tre statsråder byttes ut for å gi nytt blod i regjeringen snaue to år før valget. Statsminister Erna Solberg har gjort nødvendige grep for å komme på offensiven.

Det må føles urettferdig for kulturmininster Thorhild Widvey og klimaminister Tina Sundtoft å bli skiftet ut. Begge mener de har levert på området sitt, men de har slitt med å slå igjennom i mediene.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson har hatt en tøff jobb, men har klart seg rimelig bra, og definitivt bedre enn forhåndsspekulasjonene da han ble utnevnt.

Sånn sett handler ikke dagens statsrådsskifter så mye om å bytte ut dårlige statsråder, som det handler om å få inn nye krefter.

  • Det beste taktiske valget er Per Sandberg (Frp) som fiskeriminister. Uråkråken fra Stortinget får en ny rolle og må opptre støttende overfor regjeringen. Det styrker Siv Jensens styring over eget parti.
  • Linda Hofstad Helleland (H) skal bidra med foryngelse og entusiasme, og gjøre kulturfeltet til et vinnerområde for regjeringen.
  • Siv Jensens nære medarbeider Jan Georg Dale (Frp) blir landbruksminister. Han er mindre kjent, men regnes som solid, og kan fremstå som mindre stridslysten enn forgjengeren Sylvi Listhaug.
  • Oslo-politiker Anniken Hauglie (H) ble ledig etter valgnederlaget i høst, etter å ha gjort en god jobb som skolebyråd. Erna Solberg plukker henne til den tøffe jobben som arbeids- og sosialminister.

I tillegg gjør Erna Solberg noen rokader: Europa-mininster Vidar Helgesen (H) blir klimaminister, fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) blir europaminister mens hun venter på å bli fylkesmann, og Sylvi Listhaug blir mininster for hele innvandringsfeltet.

Skiftene som nå skjer er helt i tråd med nettavstemningen vi gjorde blant Nettavisens lesere i går. Klimaminister Tine Sundtoft, kulturminister Thorild Widvey og fiskeriminister Elisabeth Aspaker har jevnlig figurert på listen over statsråder kommentatorer har spådd ut.

Les mer her: Trolig fire nye statsråder på Slottsplassen

Det er mer overraskende at Robert Eriksson byttes ut, men det kan også handle om å få en kabal til å gå opp. På den kontoen står også den lille rokaden med Elisabeth Aspaker og Vidar Helgesen.

Det kanskje sterkeste politiske grepet er å gjøre Sylvi Listhaug til minister for innvandring, og legge hele området inn under en statsråd. Det viser hvor stor og viktig innvandringspolitikken har blitt, og at det er viktig å se hele løpet fra atkomst og frem til jobb i sammenheng. Sylvi Listhaug er modig, har handlekraft, og er ikke redd for en utfordring,

Nettavisen mener at statsministeren har gjort nødvendige grep for å styrke samarbeidet mellom partiene og få regjeringen på offensiven. Alt i alt virker statsrådsskiftene gode og gjennomtenkte.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du om statsrådene som byttes ut og som kommer inn. Gjør de regjeringen bedre eller dårligere?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag