*Nettavisen* Nyheter.

EU kan ikke ha fri ferdsel uten ytre grensekontroll

Norge kan bli tvunget til å innføre grensekontroll på E6 mellom Sverige og Norge. Foto: StreetView (Google)

Europa kan ikke ha fri ferdsel av mennesker hvis de ytre grensene bryter sammen.

NETTAVISEN MENER: Det er bare et tidsspørsmål før også Norge må vurdere grensekontroll. I praksis har Schengen-samarbeidet brutt sammen. Spørsmålet er om det er midlertidig eller varig.

Det er tverrpolitisk enighet om at Norge skal ha innvandringsstopp, og en streng, men rettferdig asylpolitikk.

Denne politikken har vært kombinert med åpne grenser mot EU. Norge er en del av Schengen-samarbeidet som gir borgerne i de 26 medlemslandene rett til fritt å bevege seg innenfor Schengen-området.

Dette samarbeidet er nå truet fordi Schengens yttergrenser ikke blir håndhevet. Titusenvis av flyktninger og økonomiske migranter reiser inn i Europa, og transitlandene bryr seg ikke om å registrere dem.

Det truer prinsippet fra Dublin-konvensjonen, der asylsøknader skal behandles i landet flyktningene og de økonomiske migrantene først kommer til.

Nå har Tyskland innført grensekontroll mot Østerrike, etter at landet bare i helgen ventet 40.000 flyktninger og migranter.

- Dette tiltaket er et signal til hele Europa. Tyskland tar sitt ansvar, men på grunn av belastningen må det være en rettferdig fordeling i Europa, sa innenriksmininster Thomas de Maizière i går.

Han la til at asylsøkere ikke fritt kan velge hvilket europeiske land se skal til, men at de må gå igjennom en asylprosess i det første landet de kom til.

Les saken: - Tyskland innfører grensekontroll

I dag møtes EUs innenriksministre i Brussel for å bli enige om hvordan den 160.000 flyktningene og migrantene som allerede har kommet inn i Europa, skal tvangsfordeles på EU-landene.

Strømmen av flyktninger og migranter har skapt lignende situasjoner på grensen mellom Frankrike og Storbritannia, mellom Tyskland og Danmark, og mellom Danmark og Sverige.

Les saken: Danmark skjerper grensekontrollen

Hvis tendensen til å slippe migranter uregistrert gjennom fortsetter, er det bare et tidsspørsmål før også Norge må innføre passkontroll.

Norske myndigheter trenger å vite hvor mange - og hvem - som kommer hit. Grensekontroll betyr vel å merke ikke stengte grenser. Syriske flyktninger vil normalt ha krav på asyl, mens rene økonomiske migranter vil bli avvist.

Nettavisen mener at den frie bevegelsen innenfor Schengen står på spill hvis ikke EU-lederne finner en overordnet plan for de syriske flyktningen. Uten en slik plan, er Schengens-avtalens dager talte.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Bør Norge innføre passkontrol på grensen?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag