*Nettavisen* Nyheter.

Fastlegene blir millionærer på fellesskapets regning

En fastlege kan tjene over en million kroner i året bare på sin pasientliste - og altså før de har gjort en eneste behandling. Foto: Illustrasjonsfoto (MIKI Yoshihito, Flickr)

Pasienter er gull verdt for fastleger som selger eller leier bort lange lister av klienter.

27.10.16 08:13

NETTAVISEN MENER: Etter 15 år er det på tide å evaluere fastlegeordningen. I dag blir mange leger millionærer på fellesskapets regning.

I en serie artikler har Nettavisen sett på fastlegene, og nå mener også ledende norske økonomer at det er på tide å vurdere forbud mot å selge eller å leie ut lange lister med pasienter.

- Etter mine vurderinger er det behov for å gjøre noe med ordningen for kjøp og salg, og leie, av fastlegepraksis, skriver samfunnsøkonom Steinar Juel i Civita i en kronikk i Dagens Næringsliv.

Her kan du skifte fastlege - og gi legen din karakter

- Jeg følte meg presset til å ha flere pasienter

Disse legene har lengst pasientliste

Ordningen er helt spesiell. Legene får betalt for opptil 2.500 pasienter i året bare fordi de står på en liste, og altså uten at legen trenger å behandlet dem en eneste gang.

Les saken: Fastleger: Tjener én million - før de begynner å jobbe

Årsaken er at norske kommuner betaler 442 kroner per innbygger som står på fastlegens pasientliste. Hvis alle norske innbyggere har fastlege snakker vi om 2,3 milliarder kroner i overføring hvert år til fastlegene.

Eller sagt på en annen måte: Skaffer du deg en pasient som nyfødt, og beholder vedkommende til han dør som 80-åring, er livsløpspasienten verdt over 35.000 kroner. Alt på det offentliges regning.

Så vil legene innvende at det også er plikter ved å være fastlege, og det er riktig. Men det er ikke noe argument for at det er lovlig å selge legepraksisen - eller altså pasientlisten - for millionbeløp.

Som samfunnsøkonom Steinar Juel sier det: - En mulig løsning kunne være at når en fastlege slutter, så skal pasientlisten tilfalle kommunen, som så overdrar den gratis til den nye legen som gis avtale.

I dag er det et stor marked for kjøp og salg av legepraksiser, eller rettere kjøp og salg av pasientlister med klippekort på penger fra kommunen. Legeforeningen har en egen nemnd som setter prisen der de to legene ikke blir enige, så det er et system også Legeforeningen er med på.

Enkelte fastleger tjener grovt på å leie ut pasientlisten, og får hele eller store deler av det offentlige bidraget uten å gjøre noen ting for pengene.

Nettavisen er tilhenger av private helsetjenester, og heller ikke imot at noen tjener penger på å gjøre en god jobb. Men vi kan ikke ha et system hvor offentlige privilegier blir solgt videre når jobben er gjort.

Nettavisen mener at fastlegeordningen må evalueres, og at det er på høy tid å vurdere et forbud mot utleie eller salg av pasientlister. Når en lege gir seg, er det rimelig at pasientlisten utdeles på nytt av kommunen.

Hva mener du om fastlegeordningen? Er det en god ordning som sikrer pasientene tilgang til lege, eller en ordning som gjør legene rike på fellesskapets regning?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag