RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Festen er over i Arbeiderpartiet


PÅ HVER SIN SIDE:  Partileder Jonas Gahr Støre t.v, saksbehandler anklager mot nestleder Trond Giske (t.h.) uten å informere partisekretær Kjersti Stenseng, Den andre nestledere, Hadia Tajik, har holdt en lav profil i saken. 
PÅ HVER SIN SIDE:  Partileder Jonas Gahr Støre t.v, saksbehandler anklager mot nestleder Trond Giske (t.h.) uten å informere partisekretær Kjersti Stenseng, Den andre nestledere, Hadia Tajik, har holdt en lav profil i saken.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Sist oppdatert:
- Hvor er festen, spurte Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske en kvinnelig partikollega. Festen er over.

NETTAVISEN MENER: Hvis partileder Jonas Gahr Støre arbeider bak ryggen på sin egen partisekretær, er det åpen maktkamp i Arbeiderpartiet.

Foreløpig er det ikke offentliggjort noen alvorlige anklager mot Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske.

OPPDATERING: Arbeiderpartiet sendte torsdag ettermiddag ut en pressemelding hvor Trond Giske beklager sin oppførsel.

Men uansett hvor alvorlig Trond Giskes opptreden har vært, så er uansett partiledelsens behandling av flere tilfeller av påstått «upassende oppførsel»  i ferd med å bli en farlig sak.

Ifølge Dagens Næringsliv og NRK har partileder Jonas Gahr Støre personlig saksbehandlet påstander om nestlederens oppførsel uten å informere partisekretær Kjersti Stenseng.

Flere skal ha unngått Aps partisekretær da de varslet om upassende oppførsel

Ifølge kilder NRK har snakket med, håndterer nå Ap-leder Jonas Gahr Støre flere varsler fra kvinner som mener at de har vært utsatt for upassende oppførsel fra partiets nestleder, Trond Giske. Flere av kvinnene som har kommet med varsler har ifølge NRKs opplysninger bedt om at Stenseng ble holdt utenfor varslingsprosessen.

Heller ikke lederen for Arbeiderpartiets kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, har vært informert - angivelig fordi begge blir vurdert som nære støttespillere av Trond Giske.

At flere kvinner i Arbeiderpartiet ikke har tillit til partisekretær Kjersti Stenseng, er oppsiktsvekkende i seg selv. Men det blir enda mer alvorlig av at partileder Jonas Gahr Støre har akseptert å holde partisekretæren unna behandlingen av de nye sakene.

Både DN og NRK skriver at partileder Jonas Gahr Støre nå har kalt nestleder Trond Giske inn til en samtale om de nye påstandene om upassende oppførsel.

I går offentliggjorde syv sentrale medlemmer av Oslo Arbeiderparti, der Jonas Gahr Støre også er medlem,  et opprop hvor de støtter partileder Jonas Gahr Støre, og skriver at de ikke har villet uttale seg om #metoo-kampanjen delvis på grunn «av en partikultur der det kjennes ubehagelig å uttale seg i media ettersom alt som sies tolkes inn i potensielle maktkamper».

Du kan lese mer her: Partikultur og #metoo i Ap

De syv -blant dem leder for Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen, og byrådene Tone Tellevik Dahl og Rina Mariann Hansen - reagerer mot et klima som gir grobunn for anonyme kilder og en giftig partikultur.

- Det vi går ut med blir sikkert av mange plassert i en kontekst knyttet til en eventuell pågående eller kommende maktkamp i Arbeiderpartiet. Sånn er det ikke ment, men vi kan leve med eventuelle beskyldninger om det motsatte, heter det i oppropet.

De syv har rett i at oppropet vil bli tolket inn i en potensiell maktkamp i Arbeiderpartiet.

På den ene siden handler dette nå om nestleder Trond Giskes påståtte upassende oppførsel og Arbeiderpartiets generelle behandling av #metoo-saker. Hverken velgerne eller partiets medlemmer kan leve med uklarthet om dette er alvorlig saker eller våpen i en gryende maktkamp.

Samtidig er det skapt inntrykk av mistillit og mistenksomhet helt inn i kjernen av partiledelsen. Personkonflikter og splittelse er det siste det kriserammede Arbeiderpartiet og den svekkede partilederen Jonas Gahr Støre trenger nå.

Konflikt mellom partileder og partisekretær har vært avgjørende i flere av de mest dramatiske maktkampene i Arbeiderpartiets historie.

I år er det 50 år siden partileder Einar Gerhardsens bitre konflikt med partisekretær Haakon Lie kulminerte med åpen konflikt på Arbeiderpartiets landsmøte i 1967.

Etter valgnederlaget i 2001 samarbeidet nestleder Jens Stoltenberg med partisekretær Solveig Torsvik for å bli kvitt partileder Thorbjørn Jagland.

For mange fremstår Trond Giske som den sannsynlige arvtakeren etter Jonas Gahr Støre. De uavklarte påstandene om upassende oppførsel kan potensielt true hans posisjon i partiet og være ødeleggende for Trond Giskes politiske karriere.

I denne situasjonen er det viktig å få avklart om det virkelig finnes alvorlige og dokumenterbare anklager mot Trond Giske. Det som til nå er lagt frem er ikke i den kategorien.

Nettavisen mener at påstandene mot Trond Giske må avklares offentlig så snart som mulig. Det er uheldig for norsk politikk om landets største opposisjonsparti blir handlingslammet av maktkamp, rykter og anonyme anklager.

Hva mener du? Vil Arbeiderpartiet komme ut av denne striden uten splittelse i partiledelsen, eller blir dette en vond og langvarig strid?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere