*Nettavisen* Nyheter.

Flyktninger har blitt den nye distriktsnæringen

Haraldvangen i Hurdal har blitt midlertidig asylmottak - i likhet med en lang rekke hoteller, moteller og campingplasser rundt om i Norge. Foto: Google (Street View)

Rundt regnet 25 millioner kroner i døgnet er inntektene for asyl- og flyktningindustrien.

23.11.15 08:53

NETTAVISEN MENER: Midlertidig bosetting av opp mot 30.000 flyktninger og migranter har blitt en gullgruve rundt om i landet. Vi har rett og slett ikke hoteller nok til å ta unna.

UDI har lyst ut konkurranse om drift av 30.000 ordinære mottaksplasser, og planlegger for 100.000 mottaksplasser til neste år.

Det er en enorm oppgave, når vi vet at det årlig bare bygges mellom 25.000 og 30.000 nye boliger her i landet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hvert kvartal settes det i gang rundt 7.000 nye boliger her i landet.

Regningen havner i første omgang hos staten, og inntektene går (stort sett) til private drivere. Dermed har vi fått en ny milliardindustri på nedlagte og avlagte høyfjellshoteller over hele landet.

Listen teller høyfjellshoteller, moteller, nedlagte sykehus og campingplasser. Vanligvis betaler UDI 781 kroner per natt for plassene, og det er åpenbart godt betalt for det som før var tomme hotellrom.

Klikk på bildet for å forstørre.

Eiendomskongen Olav Thon bytter ut Steinerskolen med 150 flyktninger i Røyken. Foto: Paul Weaver/Nettavisen

Før helgen ble det kjent at eiendomskongen Olav Thon bytter ut Steinerskolen med 150 flyktninger i en eiendom han eier i Røyken kommune.

Ifølge UDI koster det rundt 152.000 kroner for en vanlig plass i et asylmottak i ett år, mens en plass for en enslig mindreårig koster rundt tre ganger så mye.

Les mer: Hvor mye koster det å ha en person boende i asylmottak?

Det er viktig å huske at det ikke er flyktningene og migrantene som tjener disse pengene. Jo flere som kommer, desto dårligere blir nødvendigvis kontrollen over standarden. I første omgang gjelder det å skaffe de nyankomne tak over hodet, men så gjenstår en formidabel oppgave med å skaffe mer varige oppholdssteder.

Bare overnattingene betyr store overføringer til distrikts-Norge. Med 30.000 overnattinger hvert døgn, er det snakk om 25 millioner kroner i inntektere for driverne - i døgnet. Det er 750 millioner kroner i måneden, eller nær ti milliarder kroner i året.

Fortsetter strømmen like sterkt, er det bare et tidsspørsmål før asylmottakene får høyere statsstøtte enn hele det norske landbruket.

Mange blir sikkert tallblinde av asylstrømmen, men rundt 30.000-35.000 nye innbyggere innebærer at vi på rekordtid må skaffe husrom til en by av størrelsen til Moss, Gjøvik, Hamar eller Porsgrunn.

Nettavisen mener at asyltilstrømningen har blitt det største økonomiske tilskuddet til norske distrikter på mange ti år, men det blir ikke samfunnsmessig lønnsomt av den grunn. Litt som landbruket, altså.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? ER det en fare for at mottaksindustrien blir så mektig at den blir selvforsterkende, eller er det bar en fordel at distrikts-Norge får ny virksomhet?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.