RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Folk som bor på landet oppgir å ha dårligere helse enn de som bor i byene. Dette er kjernegruppen for Senterpartiet og partileder Trygve Slagsvold Vedu.
Folk som bor på landet oppgir å ha dårligere helse enn de som bor i byene. Dette er kjernegruppen for Senterpartiet og partileder Trygve Slagsvold Vedu. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Folk i byene har det bedre enn folk som bor på landet

Glem myten om det sunne livet på landet - nye tall viser at byfolk har bedre helse.

NETTAVISEN MENER: Jo større by du bor i, desto bedre opplever du at helsen din er. De mest fornøyde med egen helse har jobb, høy utdannelse og god lønn.

Rundt 78 prosent av befolkningen vurderer sin egen helse som god eller svært god. Mennene er godt fornøyd, mens kvinnene er litt mindre fornøyd med egen helse - til tross for at de altså lever lengst.

Les mer: Vår helse har stor betydning for hvordan vi har det

De nye tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at folk som bor i byer med over 100.000 innbyggere er vesentlig mer fornøyd med sin egen helse enn de som bor i spredtbygde strøk.

Folk som bor i byene er mer fornøyd med egen hele enn folk på landet. Best helse er yngre mennesker med god utdannelse, fast jobb og høy inntekt.

Er du gammel, med bare grunnskole og lav inntekt, går det ut over helsen. Naturlig nok beskriver også uføre sin egen helse som dårlig.

Og motsatt: Relativt unge folk med høy utdannelse og høy lønn er hovedsaklig godt fornøyd med helsen sin.

- Unge, yrkesaktivte, pesoner med høy inntekt og de som er bosatt i Oslo eller andre større tettsteder har bedre helse enn gjennomsnittet, konkluderer Statistisk sentralbyrå.

Annen statistikk viser at det også er i de store byene den største økonomiske verdiskapingen skjer. Oslo ligger eksempelvis milevis foran tradisjonelle jordbruksfylker som Oppland og Buskerud.

Les Nett på sak: Verdiene skapes i de store byene

Antallet uføre i Oslo synker, mens den øker ellers i landet. I spredtbygde fylker som Hedmark, Oppland og Aust-Agder er andelen uføre dobbelt så høy.

Mens politikerne bekymrer seg over støtteordningene til distrikts-Norge, viser befolkningsstrømmene at folk flest ønsker seg til sentrale strøk. Det er også Statistisk sentralbyrås prognose.

Statistisk sentralbyrå spår at stadig flere vil flytte til sentrale kommuner og større byer.

- Vi forventer at befolkningsveksten framover først og fremst kommer i sentrale strøk. Spesielt vil storbyene vokse mye, tror SSB, og spå 700.000 innbygger i Oslo, 300.000 i Bergen og 200.000 i Trondheim i løpet av de neste ti årene.

Nettavisen mener at vi må legge større vekt på at folk flest ønsker å bo i byer. Der er verdiskapingen størst, og folk oppgir også å ha bedre helse enn folk på landet.

Hva mener du? Er det sunnest å bo i en by, eller tror du det er sunnere å bo på landet?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere