NETTAVISEN MENER: Niqab og andre heldekkende plagg er noe vi ikke ønsker i skolen eller på offentlig plass i Norge. Dessverre har vi sett sterk vekst i slike plagg i mange europeiske land.

De siste ukene har det vært stor usikkerhet om hva Fremskrittspartiet og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug egentlig mener om et nasjonalt forbud mot niqab i skolen.

Usikkerheten oppstod da Sylvi Listhaug svarte at regjeringen ikke vil foreslå et slikt forbud, til tross for at det tilsynelatende er flertall på Stortinget for et slikt forbud i skolen.

Arbeiderpartiet har sagt klart at de ønsker et forbud mot niqab i skolen, og også flere Høyre-representanter har sagt det samme.

I denne videoen som Sylvi Listhaug la ut på Facebook forklarer hun hva hun og partiet egentlig mener om niqab-forbud.

HTML EMBED
embedNAvideo("jgCEwXT1O0t6oB5xvOfVgA", false)

Tiden vil vise om Stortinget virkelig vedtar et forbud mot niqab i skolen. Men det er et dårlig argument at heldekkende plagg foreløpig ikke er noe stort problem.

Andre land i Europa har erfart hvor fort slike plagg blir normalisert. Drar du til Istanbul, vil du oppdage at gatebildet er forandret. Mens det før var svært uvanlig, er det nå helt normalt å se kvinner i burka eller niqab i den tyrkiske storbyen.

Også i Frankrike er bruken av slike plagg utbredt, og der har myndighetene store problemer med å håndheve et forbud.

Årsaken er enkel: Det er ikke lett å forby noe mange gjør. Hensikten med et forbud er å forhindre noe.

Man skal være blind for utviklingen ellers i Europa hvis man fornekter at bruk av heldekkende plagg også kan komme til Norge. Nettopp for å forhindre en slik trend er det viktig å innføre forbud mot heldekkende plagg før det blir vanlig. Da blir det også mulig å håndheve et forbud.

Hvis det verste som kan skje er at forbudet ikke får praktisk betydning, så er det jo heller ikke et problem at forbudet finnes.

Både statsminister Erna Solberg og integreringsstatsråd Sylvi Listhaug advarer mot å bruke niqab i arbeidslivet. I et intervju med Dagbladet sier Sylvi Listhaug at man ikke bør stille til jobberintervju i joggebukse og caps - like lite som du ikke kan stille opp i nikab på jobb.

- Jeg tror det blir vanskelig å finne seg jobb om man dekker til ansiktet sitt med niqab eller burka. De norske lovene, reglene og verdiene skal gjelde for alle i Norge. Én av dem er at dersom man kan jobbe, skal man jobbe - og da må man tilpasse seg det norske arbeidsmarkedet. Såpass må vi kunne forvente.

Det er nok de fleste enige i.

Det er oppmuntrende at en tverrpolitiske allianse fra SV, Arbeiderpartiet, KrF, Senterpartiet og Venstre står bak et forslag om nasjonale retningslinjer for at barneskolen skal hindre bruk av hijab.

Les mer: 10 bud for en ny norsk integreringspolitikk

Det var Arbeiderpartiets Jan Bøhler som spurte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug om regjeringen vil støtte et nasjonalt forbud mot niqab og burka i skolen. I spørsmålet viser han til at det allerede har oppstått konflikter om dette i Oslo, Østfold, Akershus og Telemark.

Les mer: Skriftlig spørsmål fra Jan Bøhler (A) til innvandrings- og integreringsministeren

Listhaug svarte at det er et lite problem, og at det kan løses lokalt: - Regjeringen vil derfor ikke, på det nåværende tidspunkt, innføre et nasjonalt forbud mot niqab og burka i skolen, svarte Listhaug.

Det var et oppsiktsvekkende svar, som skapte stor usikkerhet.

Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald T. Nesvik rykket ut med et leserinnlegg i Sunnmørsposten en uke etterpå og skrev at Fremskrittspartiet vil fremme et forslag om forbud mot heldekkende plagg i skolen.

Og Sylvi Listhaug fulgte opp med å si at hun personlig, og Fremskrittspartiet, er for et forbud. Og at Frp på Stortinget er klare til å fremme et slikt lovforslag, men altså ikke regjeringen.

Der står saken. Regjeringen vil altså ikke fremme et lovforslag, men både Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet kan foreslå et slikt forbud i Stortinget.

Det haster, for det er all grunn til å frykte at niqab også kan bli et normalisert plagg i Norge, og det ønsker vi ikke.

Nettavisen mener at Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet må la handling følge ord og få vedtatt niqab-forbud i norske skoler. Ingen er tjent med uklar vingling.

Hva mener du? Trenger vi et forbud mot niqab-forbud i norsk skole, og tror du at det blir vedtatt i Stortinget?