RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Klokken 10 i dag setter Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen etter alt å dømme ned renten med 0,25 prosentpoeng.
Klokken 10 i dag setter Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen etter alt å dømme ned renten med 0,25 prosentpoeng. Foto: Norges Bank (Flickr)

Fornuftig å sette renten ned 0,25 prosentpoeng

Sist oppdatert:
Det vil være en bombe om ikke sentralbanksjef Øystein Olsen setter ned renten med 0,25 prosentpoeng i dag.

NETTAVISEN MENER: For markedet er det viktig at Norges Bank er forutsigbar. Norge trenger den impulsen lavere renter kan gi. Derfor venter «alle» et nytt rentekutt i dag.

Veksten i norsk økonomi er ikke stor, og arbeidsledigheten er på vei opp. Dette er nettopp en situasjon hvor Norges Bank kan gi litt ekstra fart i pengebruken ved å sette ned rentene.

Det store spørsmålet er ikke om sentralstyret setter ned renten (det tror vi de gjør), men om et rentekutt fra allerede lave 1,25 prosentpoeng vil få noen effekt i det hele.

Jo mer renten nærmer seg null, desto mindre krutt har Norges Bank igjen å bruke.

Den stiplede linjen viser hvordan Norges Bank tror renten skal utvikle seg, og de blå feltene angir sannsynligheten.

Generelt kan staten påvirke økonomien gjennom pengepolitikken og finanspolitikken. Det er allmenn enighet på Stortinget om at den økonomiske veksten må opp, og da er rentekutt og høyere offentlig forbruk to mulige virkemidler.

Morgendagens rentekutt vil få begrenset effekt, og det neste store grepet er statsbudsjettet i oktober. I år er det spesielt liten grunn til å holde igjen pengebruken, og det passer regjeringen godt i et valgår. 

Det vil være svært overraskende om ikke årets valgkamp blir krydret med stadige lekkasjer om bevilgninger som kommer i statsbudsjettet.

Nettavisen mener at Norges Bank ikke har noe annet valg enn å sette ned renten med 0,25 prosentpoeng i dag. Det kan svekke kronen litt, noe som er negativt for alle som skal på utenlandsferie. Til gjengjeld kommer også prisene på banklån til å synke.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Er det riktig av Norges Bank å sette ned rentene, eller burde de være mer bekymret for høye boligpriser?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere