RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fortsatt håp for Venstre og Trine Skei Grande

Trine Skei Grande har ingen grunn til å juble med 3,1 prosent. Men det skal ikke mer enn 20-25.000 stemmer til for å komme over sperregrensen. Og det er ikke så lenge siden partiet lå godt over fire prosent.
Trine Skei Grande har ingen grunn til å juble med 3,1 prosent. Men det skal ikke mer enn 20-25.000 stemmer til for å komme over sperregrensen. Og det er ikke så lenge siden partiet lå godt over fire prosent. Foto: Venstre (Pollofpolls)
Sist oppdatert:
Venstres leder har tre måneder på å redde den borgerlige regjeringen.

NETTAVISEN MENER: Hvis ikke Venstre kommer over sperregrensen, blir ikke Erna Solberg statsminister etter valget. At Venstre nå bekrefter at de støtter en borgerlig regjering, er en tydelig markering.

Det er historieløst å avskrive Venstre, selv om partiet akkurat nå vaker rundt 3,2 prosent på gjennomsnittet av meningsmålingene.

Partiet trenger rundt 22.000 flere stemmer for å klatre over fire prosent. Det er ikke så mange månedene siden partiet lå der, og veien tilbake går trolig gjennom å bli oppfattet som en lojal støttespiller for Erna Solberg - og samtidig en garantist for å dra politikken mot sentrum.

Les Nettavisen mener: Venstre må forstå alvoret og bli mer til å stole på

De siste ukene tyder mye på at partiet har tatt signalene. I flere viktige saker - som kommunereformen og revidert nasjonalbudsjett - har Venstre bidratt til flertall for regjeringen.

Og Trine Skei Grande sa så sent som i går at de borgerlige partiene kommer til å finne en løsning på regjeringsspørsmålet hvis det blir borgerlig flertall. Spørsmålet er hvordan velgerne oppfatter partiet.

Venstre-lederen vil tydelig markere at partiet er i sentrum, men på borgerlig side.

Politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim ser det samme, og forklarer i dag hvorfor Venstre har «gått fra å være bråkebøtte til å bli bestevenn».

- Det er omtrent så nær hun kan komme å gi garanti om borgerlig samarbeid, konkluderer Alstadheim.

DN-kommentatoren har helt rett. Venstre har blitt mye tydeligere på hvilken side partiet vil støtte, og der ligger også håpet om fremgang før valget. Mange borgerlige velgere kan komme til at de vil få mer ut av stemmen ved å hjelpe Venstre over sperregrensen - og dermed sørge for fortsatt borgerlig flertall.

Denne grafikken viser forskjellen på å være over eller under sperregrensen (stiplet linje). Med dagens oppslutning vil Venstre få to mandater på Stortinget - mens partiet hadde åtte for bare et halvt år siden.

Venstres posisjon frister partiet til å ri to hester. Det gir muligheter, men også problemer. Og galluptallene tyder på at Venstre-velgerne misliker at partiet oppfattes som en plageånd på borgerlig side.

Avklaringen partiet nå har gjort er en ny strategi. Venstre-leder Trine Skei Grande har valgt, og er tydelig på at partiet vil samarbeidet på borgerlig side. Nå gjenstår under 100 dager til valget, og den perioden må partiet bruke til å mobilisere til valgkamp.

Nettavisen mener at Venstre har valgt riktig kurs, og at det er en begynnelse på veien til å gjenopprette tillit hos borgerlige velgere. Slaget er ikke tapt, men det gjenstår en knallhard valgkamp for å bryte sperregrensen.

Hva mener du? Stoler du på Venstre som borgerlig støttespiller, og tror du partiet har valgt riktig linje?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere