RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fortsatt velger kvinnene å utdanne seg til lav lønn


Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) har en lang jobb foran seg for å få jenter til å utdanne seg til høytlønnsyrker.
Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) har en lang jobb foran seg for å få jenter til å utdanne seg til høytlønnsyrker. Foto: Alexander Helberg (Fremskrittspartiet)
Hvorfor velger kvinner nesten konsekvent de masterstudiene som gir dårligst lønn?

NETTAVISEN MENER: Skal kvinner oppnå lik lønn som menn, må flere velge studier som gir jobber med høy inntekt. Fortsatt velger kvinnelige masterstudenter utdannelsene som gir lavest lønn.

Nettavisens blogger Silje Vallestad har skrevet en interessant blogg om Norges kvinnedilemma: - Dessverre er situasjonen slik at min datter må jobbe hardere enn guttene for å nå toppen, skriver hun.

Les bloggen: Norges kvinnedilemma

Samtidig legger Statistisk sentralbyrå frem en analyse av studievalg og lønn.

Les mer: Hvordan går det med dem som tar master- eller doktorgrad? Nesten alle i arbeid - store inntektsforskjeller

En funn i SSB-rapporten er at kvinner nå utgjør 56 prosent av alle som tar mastergrad ved norske universiteter og høyskoler. Det er bra.

Mindre bra er at kvinnene nesten konsekvent velger seg til yrker som gir dårlig lønn.

Bare 20 prosent av kvinnene som gikk ut i 2008, hadde over 650.000 i lønn fem år senere. Blant mennene hadde 45 prosent mer enn 650.000 kroner i lønn.

Kvinner tjener systematisk lavere enn menn fem år etter at de har gått ut med mastergrad eller doktorgrad.

- En forklaringen på denne store forskjellen kanvære stor andel menn blant personer som fullførte utdanninger innen sivilingeniørutdanningen og master i teknologi, og et tilsvarende høyt inntektsnivå for personer med slik fagbakgrunn. En tilsvarende forklaring, men med lavt inntektsnivå, finnes i kvinnedominerte utdanninger, skriver SSB.

Kvinner velger systematisk å utdanne seg til yrker som gir lavere lønn enn yrker med like lang utdanning.

Ta eksempelvis veterinær - en utdannelse man normalt må ha svært gode karakterer for å komme inn på. Rundt 80 prosent av mastergradene innenfor veterinær-, farmasi- og psykolgistudiet er kvinner - og disse utdannelsene hadde klart flest i lønnsgruppen under 350.000 kroner fem år senere.

Nettavisen mener at det er skuffende at kvinner fortsatt velger tradisjonelle utdannelser med lavere lønn enn tilsvarende yrker. Ikke bare må de jobbe hardere for lik lønn - de må også jobbe hardere i lavlønnsyrker.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du kan gjøres for å få kvinner til å utdanne seg til yrker med høyere lønn?












Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere