Fremskrittspartiet kan ikke være halvansvarlig

FrP-leder Siv Jensen må rydde opp i egne rekker og forklare nestleder Per Sandberg hva som er Fremskrittspartiets offisielle politikk.

FrP-leder Siv Jensen må rydde opp i egne rekker og forklare nestleder Per Sandberg hva som er Fremskrittspartiets offisielle politikk. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Partileder Siv Jensen må fjerne tvil om at Fremskrittspartiet snakker med en tunge.

01.03.15 06:30

NETTAVISEN MENER: Tirsdag kveld i Nydalen er siste sjanse for å få det borgerlige samarbeidet tilbake på skinner.

Statsminister Erna Solberg ble historisk da hun samlet Høyre, Frp, Venstre og Kristelig Folkeparti rundt en regjeringsplattform.

Nå risikerer Solberg å komme i historebøkene med ansvaret for at det borgerlige firepartisamarbeidet sprakk.

Så alvorlig er situasjonen.

At det er politiske motsetninger mellom de fire partiene, er ikke noe nytt. Men de er ikke større enn interessemotsetningene i den rødgrønne regjeringen.

  • SV satt i en regjering som kriget i Afghanistan og Libya, og var med på å ekspedere lengeboende asylbarn ut av landet.
  • Senterpartiet valgte å gå i regjering med et parti som i en årrekke har drevet styrt avvikling av det norske landbruket.

Slik er det i den borgerlige alliansen også.

Man må gi noe, for å få noe.

Det er ingen tvil om at regjeringen og de to støttepartiene har vært for dårlige til å kommunisere sine politiske seire. Men uvilje mot selve prosjektet er det farligste.

At det er et mindretall i Venstre og Kristelig Folkeparti som er imot å støtte regjeringen, er velkjent. Men partilederne må demonstrere tydelig at de er stolte av det borgerlige samarbeidet.

Man kan ikke både støtte og være imot regjeringen.

Som støttepartier er Venstre og KrF tjent med at regjeringen skinner. De som tror at Venstre og KrF vil vinne på å forlate samarbeidet, drømmer.

Les også: Nå må Venstre og KrF ta ansvar for regjeringen

Fremskrittspartiets statsråder har levert bra, og Frp har vært mye mer ansvarlig i regjeringen enn det mange kommentatorer spådde på forhånd.

Frps utfordring er at partiet ikke kan være ansvarlig og uansvarlig samtidig. Valget om å gå inn i regjering, er et valg som forplikter partileder Siv Jensen til å få kontroll med sine politiske løsgjengere.

Også Fremskrittspartiet er tjent med at regjeringen skinner, og da kan ikke partiet henfalle til gamle populistiske triks fra folk som Carl I. Hagen, Christian Tybring-Gjedde og Per Sandberg.

Det er vanskelig å trekke innvandringskortet når partiets egen justisminister er ansvarlig for området.

Nettavisen mener at tirsdag kveld i Nydalen må markere at alle de fire partiene står helhjertet bak samarbeidet. Så må de bli enige om å ta flere av oppgjørene på kammerset, og vise disiplin. Såpass må de ha lært av kamelene SV måtte spise i regjering.

Hva mener du? Er det håp for den borgerlige regjeringsalliansen, eller er løpet allerede kjørt?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.