RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Nordmenn handler for 55 milliarder kroner i desember - temmelig nøyaktig som i fjor.
Nordmenn handler for 55 milliarder kroner i desember - temmelig nøyaktig som i fjor. Foto: NTB scanpix

Frisk norsk julehandel trosser økonomisk uro

Sist oppdatert:
Nordmenn handler for 10.600 kroner i desember. Omtrent nøyaktig som i fjor.

NETTAVISEN MENER: Alt er ikke så nattsvart i norsk økonomi som oljeprisfallet skulle tilsi. Julehandelen er omtrent som i fjor, og det er et godt tegn for handelsnæringen.

Hvis det ikke skjer noe uventet, vil handelen i desember nærme seg 55 milliarder kroner. Nesten halvparten er mat og drikke, og da kommer restaurantregningene på toppen.

Les også: Theatercaféen blir en pengemaskin i julestria

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå dokumenterer det de fleste av oss opplever i julegatene - lekebutikker, gullsmeder og urmakere mer enn dobler omsetningen sin i desember. For disse bransjene er julehandelen alfa omega for 2015-resultatet.

Enkelte bransjer mangedobler omsetningen i desember, men de fleste har klart større salg enn ellers i året.

Julehandelen er frisk over hele landet, selv om veksten er lavere i oljefylket Rogaland enn i resten av landet. Det indikerer at folk flest ennå ikke har følt behov for å stramme ordentlig igjen, men at det blir juleinnkjøp som normalt.

Det er likevel ikke noen tvil om at lokal arbeidsledighet påvirker viljen til å åpne lommeboken. - Detaljhandelen i Aust-Agder, Rogaland og Østfold er den som øker minst fra de elleve første månedene til årets siste måned, skriver SSB. Disse tre fylkene er også blant de som har høyest arbeidsledighet i Norge.

Nettavisen mener at detaljhandelen kanskje er den viktigste indikatoren som forteller hvordan nordmenn flest opplever sin økonomi. Årets julehandel tyder på at de fleste fortsatt har romslig økonomi.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Er det bra eller skummelt at julehandelen er som normalt, selv om oljeprisen stuper og mange på Vestlandet er arbeidsledige?Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere