Frp sender Krekar «ut på landet»

Justisminister Anders Anundsen erkjenner at han ikke har lovlig hjemmel for å sende mulla Krekar ut av landet.

Justisminister Anders Anundsen erkjenner at han ikke har lovlig hjemmel for å sende mulla Krekar ut av landet. Foto: Håkon Mosvold (Håkon Mosvold, Scanpix)

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har gitt opp å sende mulla Krekar ut av landet.

20.01.15 08:11

NETTAVISEN MENER: Når det ikke finnes lovhjemmel for å sende mulla Krekar hjem eller internere ham, blir løsningen meldeplikt. Det er ikke hva Fremskrittspartiets lovet i valgkampen.

Med dagens beslutning innrømmer justisministeren indirekte at Frp ga løfter partiet ikke kunne holde.

Ikke nok med det - når de ikke en gang har gjort forsøk, viser det at regjeringen vurderer en utkastelse som helt nytteløs.

Nettavisen har tidligere skrevet at regjeringen må gjøre et forsøk på å internere eller utvise mulla Krekar på lovlig måte, hvis de skulle holde sine valgløfter.

Vi har også skrevet at Norge er en frisone for dødsdømt mulla Krekar.

I klartekst: Fremskrittspartiet ga løfter om å sende mulla Krekar ut av landet - løfter de nå har bevist ikke kunne holdes.

En vestlig rettsstat har prinsipper som må holdes. Vi fengsler ikke mennesker vilkårlig, og vi sender ikke mennesker til en mulig dødsstraff.

Ønsker staten å internere mulla Krekar, må de ha en juridisk begrunnelse som holder i domstolen. Det har de ikke funnet. Dermed kan heller ingen norske politikere love å sende hjem mulla Krekar.

Utlendingsloven sier at en utlending kan pålegges meldeplikt eller bestemt oppholdssted, hvis eneste grunn til at vedkommende får være i Norge er å slippe utsendelse til et sted med «reell fare for å bli utsatt for dødsstraff...».

Løsningen er å pålegge mulla Krekar å oppholde seg utenfor Oslo. Som det vittig heter på Twitter: Han blir ikke sendt ut av landet, men ut på landet.

Nettavisen mener at justisminister Anders Anundsen og Fremskrittspartiet nå får velforkjent kritikk fordi de lovet noe som ikke kunne holdes. Tomme valgløfter, heter det visst.

Her ser du hva folk mener om saken på Twitter under hashtag #Krekar.

HTML EMBED
!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.