*Nettavisen* Nyheter.

Frykter ringvirkninger av politisk vedtatt boligfall

BEKYMRER: Boligmarkedet kan dra med seg norsk økonomi til mindre vekst, og høyere arbeidsledighet. Foto: Finansdepartementet (Statistisk sentralbyrå)

Kronekursen faller fordi utlandet frykter at boligprisfallet skal smitte over til resten av økonomien.

30.11.17 13:34

NETTAVISEN MENER: Norge er på vei inn i økonomisk uføre, og årsaken er et fall i boligmarkedet skapt av politiske vedtak. Mens resten av verden vokser, sakker Norge akterut.

- Vekstutsiktene internasjonalt er blitt stadig lysere, er den økonomiske analysen Statistisk sentralbyrå la frem i dag. SSB mener at våre handelspartnere får en vekst på 2,6 prosent i år - vesentlig høyere enn veksten i Fastlands-Norge på 1,9 prosent.

Fremover kommer det flere dårlige nyheter: Det blir mindre vekst i oljepengebruken, og rentene vil ikke fortsette nedover.

Når disse stimuleringene forsvinner, hjelper det ikke at boligmarkedet også er på vei nedover, ifølge SSB:

  • Boligprisene vil falle hele neste år, og snur først i 2019.
  • Fallende boligpriser gjør boligbygging mindre lønnsomt.
  • Dermed er boliginvesteringene også over toppen.

Effekten slår dobbelt ut i økonomien fordi det blir mindre investeringer - og dermed behov for mindre arbeidskraft i byggenæringen - og fordi fallende boligpriser kan få folk flest til å spare mer, og bruke mindre.

Klikk på bildet for å forstørre.

BOLIGMARKEDET TREKKER NED: Illustrasjonen viser hva som fører til vekst - og hva som trekker ned. Boligmarkedet bidrar negativt de neste årene.

Det første finansminister Siv Jensen bør gjøre er å oppheve den såkalte boliglånsforskriften. Eller riktigere - la være å lage en ny når den gjeldende forfaller i sommer.

Dersom man er bekymret for om låntakerne tåler en renteoppgang (som uansett ligger langt frem i tid), så er det mer fornuftig at de binder renten og forsikrer seg mot renteoppgang.

Den beste reguleringen av boligmarkedet er tilbud og etterspørsel etter boliger, og det er dessverre ikke sjeldent at politikerne bommer på timingen når de overstyrer markedet.

Fallende renter og rentefradrag stimulerte boligkjøperne da prisene var på vei oppover, og når prisene uansett var i ferd med å falle, ble boliglånsforskriften en nødbrems. Man gasser i utforbakke, og bremser i oppoverbakken.

Nettavisen mener at boliglånsforskriften bør oppheves og at bankene selv klarer å gjøre kredittvurderingen av nye boliglån. Det burde skremme at kronen går til bunns fordi utlandet frykter smitteeffekten av et politisk styrt boligprisfall.

Hva mener du? Ser du mørkt på at boligpriser og boligbygging faller, eller ønsker du fortsatt bremser på?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag