Gi meg en pakke med «Røyking dreper», takk!

Advarsel mot røyking.

Advarsel mot røyking.

Der du før valgte Marlboro eller Prince, står nå valget mellom «Røyking dreper» og «Røyking nedsetter levealderen».

09.02.15 10:51

NETTAVISEN MENER: Røyking er et onde som dreper, og som bør bekjempes fra skanse til skanse. Å fjerne merkevarene fra butikkhyllene er et naturlig neste skritt.

Norske myndigheter bekjemper røyking med mange midler. Røyking blir forbudt på flere og flere steder, og røyking svir for lommeboken. Tobakk koster 11 ganger mer i Norge enn i Makedonia, og dobbelt så mye som Frankrike.

Dette irriterer røykerne, men gir resultater. De siste ti årene har andelen som røyker daglig falt fra rundt 30 prosent til 20 prosent av befolkningen.

Men det er store forskjeller:

  • Har du bare grunnskole, så røyker en av tre.
  • Mens i gruppen av mennesker med høyere utdannelse, er det bare en av ni som røyker.

Se tallene her:Levevaner og røyking

Tobakksreklame er forbudt, men industrien finner stadige omveier. Det er ikke tilfeldig at nye fjernsynsserier som Mad Men og House of Cards har utstuderte røykescener.

Produktplasseringer i fjernsynsserier og film er en av få metoder som gjenstår - samt utforming av sigarettesken i butikken.

Nå vil helseminister Bent Høie det siste til livs, og lanserer en ny røykpakke fri for logoer.

Les saken:Slik blir din neste røykpakke

Hvor mye det vil hjelpe, gjenstår å se. Men røyking er en uting og et helseproblem som må nedkjempes. Ni av ti tilfeller av lungekreft skyldes røyking. Risikoen for slag, hjerteinnfarkt og impotens øker.

Og uvanen går i arv: Barn av røykere begynner oftere å røyke selv.

Les mer:Helseadvarsler fra Europakommisjonen

- Av alle enkeltårsaker er røyking den som tar livet av flest mennesker i Europa, var bakgrunnen for EUs tobakksdirektiv.

Nettavisen mener at røyking fortsatt gir store helseskader, og at røykere ikke bare skader seg selv - men også folk rundt seg. Det er fornuftig å fjerne tobakkslogoene fra butikkhyllene.


Hva mener du? Bør røyking bekjempes, eller er det en privatsak om folk vil røyke eller ei?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.