RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gratulerer med 17. mai!

Fullt barnetog opp Karl Johan fra Stortinget til Slottet.På balkongen i bakgrunnen står stortingspresident Olemic Thommessen.
Fullt barnetog opp Karl Johan fra Stortinget til Slottet.På balkongen i bakgrunnen står stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Vår nasjonaldag er en årlig fest, men også en påminnelse av hvorfor Norge er et av verdens beste land å leve i.

NETTAVISEN MENER: Når du ser skoletoget strekke seg fra Stortinget til Slottet, er det lett å bli stolt av Norge - og optimistisk for hva fremtiden vil bringe.

Gratulerer med nasjonaldagen!

Og gratulerer med å ha blitt født inn i et land som de aller fleste andre misunner oss!

Vi har verdens høyeste levestandard, vi har verdens høyeste yrkesdeltaktelse blant kvinner, og vi har en skole som gir muligheter til alle.

På sitt beste er Norge bærer av verdiene fra den franske revolusjon - frihet, likhet og brorskap.

Det er typisk norsk å være god, sa Gro Harlem Brundtland.

Det er i hvertfall typisk norsk å være selvgod, vil mange innvende.

Kanskje det, men den egenskapen deler vi med mange andre land.

Det unike med Norge symboliseres med 17. mai-toget. I en ende av hovedstadens paradegate står stortingspresident Olemic Thommessen og vinker til skolebarna - i den andre enden står kongefamilien.

Vi har en fredelig sameksistens mellom et kongedømme og en folkevalgt forsamling. Vi har religionsfrihet, ytringsfrihet og retten til å velge utdannelse og ektefelle. Og vi har en velferdsstat som stort sett fungerer og gir alle en sosial trygghet om de skulle falle utenom.

Likevel er det aller mest oppmuntrende å se hordene av pyntede og feststemte barn i skoletoget. Hvert eneste år kommer 60.000 nye ressurssterke barn inn i skolen - og i andre enden feirer de aller fleste av dem russetid etter 13 års videregående skole.

Glem oljen - det er vår humane kapital som er vår største ressurs. Og 17. mai er en dag hvor den vises frem.

Nettavisen mener at 17. mai bør minne oss på hvor heldige vi er som bor i Norge. Det gir oss ansvar for å hjelpe andre som ikke er like heldige. Men det gir oss også en plikt til å ta vare på verdiene vi er stolte av. Gratulerer med 17. mai!

GUNNAR STAVRUM

Har du lyst til å hilse andre, så bruk kommentarfeltet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere