RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hadia Tajik er en modig prinsippfast politiker


Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik ønsker å avskaffe kongedømmet og gjøre Norge til republikk med folkevalg president. Det er et prinsippielt og modig standpunkt.
Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik ønsker å avskaffe kongedømmet og gjøre Norge til republikk med folkevalg president. Det er et prinsippielt og modig standpunkt. (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Hvis ikke det norske kongedømmet tåler en diskusjon, er det modent for utskifting.

NETTAVISEN MENER: Reaksjonene er sterke etter at Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik stemte for å innføre republikk i Norge. Kritikerne kan være uenig, men bør støtte politikere som står for noe.

Nestleder Hadia Tajik er en av Arbeiderpartiets dyktigste politikere, og en favoritt til å overta etter Jonas Gahr Støre. I den nylige avstemmingen om å innføre republikk i Norge stemte Støre for kongedømmet, mens Hadia Tajik vil ha republikk.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre stemmer for fortsatt kongedømme, mens Hadia Tajik stemte mot kongedømme og for republikk.

Nettavisen er enig med Hadia Tajik i sak: Norge er et av svært få land i verden som holder seg med en kongefamilie og et kongedømme - en styreform basert på arvete privilegier og en forestilling om en utvalgt familie med blått blod, hevet over vanlige borgere.

Les Nettavisen mener: 26 på Stortinget vil fjerne det norske kongedømmet

Noen argumenterer for og mot kongedømmet ut fra økonomiske hensyn. Det er en avsporing og en bagatell.

Det vesentligste er prinsippvalget mellom en folkevalgt eller en arvet posisjon. Monarkistenes kronargument er at kongefamilien er en viktig døråpner for norsk næringsliv i utlandet, og et samlende punkt i Norge. Det er riktig, men det vil også en president være.

I mange tiår var en rekke stortingspolitikere utydelige i dette prinsippspørsmålet. Når avisene ringte, var det mange som nektet å si om de ønsket en republikk eller et kongedømme. Det er feigt.

Arbeiderpartiets nestleder vet at republikk er et kontroversielt tema, og at folkeviljen fortsatt er for kongedømme. At hun likevel står på sitt prinsipp og stemmer etter overbevisning bør applauderes. Politiske værhaner har vi nok av.

Nettavisen mener at Hadia Tajik bør få ros for sin åpne støtte til å avvikle kongestyret og innføre republikk i Norge. Landet trenger modige og prinsippfaste politikere som står for noe.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Fortjener Arbeiderpartiets nestleder honnør for å si hva hun mener om kongedømmet, eller er det et tabu?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere