RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har de glemt løftet til private pensjonister?

Regjeringen lovet å styrke ordingen med individuell pensjonssparing (IPS). Har de glemt dette løftet?
Regjeringen lovet å styrke ordingen med individuell pensjonssparing (IPS). Har de glemt dette løftet? Foto: Torbjørn Kjosvold (Forsvaret)
Sist oppdatert:
Nesten alle privat ansatte har mistet sin trygge tjenestepensjon. Nå haster det å få på plass privat pensjonssparing.

NETTAVISEN MENER: Mens de offentlig ansatte fortsatt har beholdt gode pensjonsordninger, har mange private ansatte mistet sin trygghet. Til nå har de bare fått tomme løfter om private spareordninger.

Jo nærmere man kommer pensjonsalder, desto viktigere blir pensjon. Dessverre blir det også et sjokk for mange å oppdage hvor lite de vil få utbetalt.

For ikke mange år siden var det normalt å få 66 prosent av sluttlønn etter 30 års medlemskap i pensjonsordninger. - I dag er det bare 175.000 som er dekket av disse ordningene, skriver Fafo-forsker Jon M. Hippe.

- Det er nå 400.000 færre arbeidstakere med en slik ordning enn det var for ti år siden, viser Fafos tall.

Les saken: 400.000 færre med ytelsespensjon på ti år

For arbeidsgiverne har det vært viktig å endre pensjonsordningene. Når folk lever lenger, blir det dyrere å garantere to tredjedels lønn livet ut. Og da avkastningen på pensjonsmidlene falt, ble det en «pensjonsbombe» for mange bedrifter.

Løsningen er såkalte innskuddsordninger hvor arbeidsgiver betaler en viss prosent av lønnen hvert år på en pensjonskonto for den ansatte. Det reduserer risikoen for arbeidsgiveren, men ikke for de fremtidige pensjonistene. Med lav avkastning sparingen kan det bli små utbetalinger.

Har du full opptjening i Folketrygden, kan du regne med 338.000 kroner fra det offentlige. Tjenestepensjonen fra arbeidsgiver kommer på toppen, og kalkulatoren beregner hva du vil få totalt.

Du kan sjekke din egen pensjon her: Storebrands kalkulator

Svært mange vil oppleve et kraftig fall i inntekt.

Problemet er at pensjonsreformen har bidratt til dårligere ordninger, men uten at politikerne har fått på plass den skattegunstige private pensjonssparingen de har lovet.

Derfor velger mange å plassere pengene i eiendom i stedet og får rentefradrag og skattefri gevinst på salg av egen bolig.

Årsaken er at ordningene  for privat pensjonssparing er elendige.

Såkalt inviduell pensjonssparing med skattefradrag (IPS) setter en årlig grense på 15.000 kroner i året. Det er småpenger i forhold til behovet. Og når du tar ut pengene, må de beskattes som inntekt. For svært mange er det en ordning som ikke lønner seg skattemessig.

Såkalt livrente er en lignende ordning, men uten en reell skattefordel. I praksis er det en høyrentekonto hvor du slipper å skatte av rentene underveis, men først når du tar ut pengene. Smarte Penger konkluderer at det ikke er noen grunn til å sette nye sparepenger inn i livrente.

Konklusjonen er at det ikke finnes noen gode løsninger for å spare ekstra til egen pensjon, til tross for at dette har vært lovet siden tidlig på 2000-tallet - og til tross for at det er et stort behov for en slik ordning.

Dette er også nedfelt i regjeringserklæringen fra 2013, den såkalte Sundvollen-erklæringen: Politisk plattform

I erklæringen heter det at man vil styrke ordningen for individuell pensjonssparing for å gjøre det mer attraktivt å spare til pensjon.

Siden har det ikke skjedd noe.

- Nå begynner det å haste å få på plass en god pensjonssparing for folk flest, sier pensjonsrådgiver Knut Dyre Hauge i Storebrand til NRK.

Han har helt rett. Nå har mange valget mellom en dårlig pensjon eller å sette pengene i eiendom. Det er for dårlig når de samtidig har opplevd å miste sin trygge ytelsespensjon.

Nettavisen mener at statsbudsjettet om fjorten dager må ha en ny gunstig ordning for å spare til pensjon. Hvis ikke er det et regelrett løftebrudd fra regjeringen og støttepartiene.

Hva mener du? Er du trygg på egen pensjon, eller støtter du en spareordning som gjør det gunstig å spare til egen pensjon?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere