*Nettavisen* Nyheter.

Hellas må få støtte til å håndtere flyktningene

Det anslås at Hellas akkurat nå har 25.000 flyktninger, og at det kommer mellom 2.000 og 3.000 nye hver dag. Her fra havnen i Port Vathi. Foto: jtstewart (Flickr)

Hvis ikke Hellas håndterer flyktningestrømmen, vil trykk-kokeren til slutt eksplodere.

03.03.16 14:56

NETTAVISEN MENER: Til nå i år har 200.000 flyktninger og migranter kommet til EU-landet Hellas. Det blir en humantær katastrofe hvis ikke EU-landene finner en felles løsning.

Diskusjonen mellom Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og utenriksminister Børge Brende (Høyre) viser at landets to store partier ønsker et lavere innenlands konfliktnivå - og at Norge alene er maktesløst.

Les mer: Støre om flyktningsituasjonen i Hellas: - Noe kommer til å koke over

Selv om Gahr Støre etterlyser en mer aktiv utenriksminister, er de to enige om hovedutfordringen: Enten bidrar alle EU-landene til å dele på byrdene, eller så kommer alle landene til å stenge sine egne grenser - og overlate problemene til Hellas.

- Det som skjer i Hellas nå er oppskriften på at noe kommer til å ryke og kommer til å koke over. Det kommer til å være dramatisk i Hellas, sa Jonas Gahr Støre, og det har han rett i.

Onsdag vedtok EU å bidra med penger, i første omgang 6.6 milliarder kroner til Hellas over tre år. - Vi er svært bekymret, sa kommisjonens leder, Jean-Claude Juncker.

Akkurat nå venter mellom 12.000 og 15.000 flyktninger og migranter på grensen mellom Hellas og Makedonia. Totalt har Hellas nå rundt 25.000 flyktninger på vent, og det kommer daglig mellom 2.000 og 3.000 fra Tyrkia.

Hovedplanen til EU er å stanse flyktningestrømmen fra Tyrkia til Hellas ved hjelp av økonomisk støtte til Tyrkia og Hellas, og assistanse fra Nato. Hvis det lykkes, ønsker land som Tyskland at hele EU bidrar ved å hente flyktninger direkte fra Tyrkia - og dermed eliminere den lønnsomme, men kyniske og livsfarlige, menneskesmuglingen.

Men det er en politikk som er vanskelig å gjennomføre. Mange østeuropeiske EU-land nekter å ta imot flyktninger, så foreløpig stenger resten av EU-landene sine grenser i frykt for å ta imot tusenvis av migranter som ikke vil få asyl - men som er vanskelige å returnere.

Les mer: Europas 10 migrasjonsdilemmaer

Sist uke kom det 48 asylsøkere til Norge, av dem var åtte fra Syria. Strømmen pågår altså for fullt fra Tyrkia til Hellas, men så godt som ingen kommer frem til Norge. I hvertfall inntil videre.

Det minste Norge kan gjøre er å bidra med økonomisk støtte for å hjelpe Syrias naboland og Hellas til å håndtere flyktningestrømmen, og også bidra med vår andel av Europas byrder.

I fjor tok Norge imot 31.000 flyktninger og migranter, og lå dermed helt i toppen av antall asylsøkere i forhold til innbyggertallet. Akkurat nå bidrar vi kun økonomisk.

Nettavisen mener at Norge er tjent med at Hellas og Tyrkia blir økonomisk i stand til å gi flyktningene beskyttelse. Hovedbyrden faller på nabolandene, men det blir en trykk-koker hvis ikke Europa deler byrdene.

GUNNAR STAVRUM

Hva tror du skjer med flyktningene og migrantene som kommer til Hellas? Blir de returnert til Tyrkia, eller vil de aller fleste komme til andre land i Europa?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag