*Nettavisen* Nyheter.

Hemmelighold ødelegger kronprinsparets arbeid

Kronprinsparets gratisferie på luksusyachten «Mia Elise» vekker reaksjoner fordi det ennå er ukjent hvem som betalte for ferien.

Kronprinsparets hemmelighold av luksusferien vil skygge for deres humanitære arbeid i lang tid.

24.09.15 17:23

NETTAVISEN MENER: Det er vanskelig å forstå hvorfor kronprins Hakon og kronprinsesse Mette-Marit nekter å være åpne om sin luksusferie. Legg kortene på bordet og bli ferdig.

- Det kom ut på en måte som ikke var god for oss, sier kronprinsesse Mette-Marit til Nettavisen.

Les saken: Mette-Marit om hemmelig luksuscruise: - Jeg forstår at folk reagerer

Uttalelsen kom på et arrangement om flyktninger i regi av Røde Kors, og den illustrerer det som er problemet: Så lenge det er hemmelig hvem som inviterte kronprinsparet på luksuscruise, vil hemmeligholdet hefte ved deres humanitære engasjement.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Faksimile (Nattavisen NA24)

- Jeg skjønner at det er noe folk reagerer på. Det kom ut på en måte som ikke var god for oss, det er helt klart, og jeg forstår at folk reagerer, sier kronprisessen til Nettavisen.

Kontrasten er stor mellom arbeidet kronprinsessens arbeid for fattige flyktninger og kronprinsparets miljøengasjement - og deres luksuscruise i Middelhavet.

- Det er hevet over enhver tvil at diskusjonen rundt kronprinsfamiliens luksuscruise i Middelhavet og hvem som har tatt regningen, har vært en belastning for kronprinsparet. De har fått et forklaringsproblem som de ikke har blitt kvitt, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

Kanskje er det urealistisk å kreve en nøktern og miljøvennlig livsstil fra kongefamilien. Selve idéen om et kongehus er at de er opphøyd og har privilegier. Men i Norge har det vært en balanse, der kongefamilien har vært mer folkelige enn i mange andre land. Det har gitt legitimitet og oppslutning.

Nettavisen mener at kronprinsparet bør vise åpenhet og fortelle om sine økonomiske bindinger. Hemmeligholdet koster mer enn det smaker.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Er det en privatsak hvem som betaler feriene for kronprinsparet, eller må de vise åpenhet om slike bindinger?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.