NETTAVISEN MENER: Foreløpig er det ukjent om massedrapsmannen Omar Mateen virkelig stod i ledtog med den islamske terrororganisasjonen IS. Men hans tankegods var åpenbart påvirket.

I rundt 70 land i verden er homoseksualitet fortsatt ulovlig, og i en rekke muslimske land straffes det med dødsstraff eller pisking.

Se oversikten hos Human Rights Service: Så skjedde det igjen

Nyhetsmeldinger forteller at Omar Mateen ved minst ti tilfeller besøkte nattklubben for homofile.

En annen side av mannen forteller om sterk motstand mot homofil kjærlighet, og en klar USA-fiendtlig holdning.

Det er også kjent at drapsmannen selv knyttet drapene til IS,og at IS har tatt ansvaret for terroraksjonen.

Les også: Hatet mot homofile i islam

Dermed går massakren i Orlando inn i et mønster der såkalte «enslige ulver» plutselig går løs på myke mål som har det til felles at de oppfattes som fiender av folk med en ytterliggående og konservativ islamtolkning.

Angrepet på nattklubben for homofile kommer i en tid hvor lesbiske, homofile, biseksuelle og transpersoner (LHBT) blir forfulgt i mange land over hele verden. Derfor har også Amnesty International engasjert seg i deres trygghet og menneskerettigheter.

Under Oslo Pride nå til helgen er Amnesty aktivt med, blant annet for å diskutere sikkerheten til LHBT-personer som flykter fra krig og forfølgelse for å søke asyl i Europa.

Les mer: Møt Amnesty under Oslo Pride

Nettavisen skrev i går om en syrisk mann som kom til Norge som flyktning etter å ha blitt forfulgt og trakassert både i hjemlandet og i Libanon på grunn av sin homofile legning.

- I vår kultur i Syria er det slik at kriminelle vet at homofile ikke har noen status eller troverdighet hos politiet, sier han.

Les saken: Homofil muslimsk mann lever i frykt i Norge

Han er ikke alene om å leve som skjult homofil i islamske land. Det finnes mellom 1,3 og 1,5 milliarder muslimer i verden, og normalt regner man med at 3-5 prosent av befolkningen er homofile.

I runde tall tilsier det at det er mellom 40 og 75 millioner homofile muslimer i verden. Felles for mange av dem er at de lever i regimer der åpne homofile blir forfulgt, torturert, fengslet og henrettet. Svært mange av disse regimene er islamske.

I Koranen fordømmes homofil praksis i historien om profeten Lut. Det norske nettstedet IslamNet skriver på sine sider: «Å si at det å praktisere homofili er lov i islam er like dumt som å si at å nekte Guds eksistens er en del av islam».

På det konservative kristne nettstedet Dagen.no skriver man: «Homoseksuell praksis er synd, det vitner både det gamle og det nye testamentet entydig om».

Disse bokstavtro tolkningene av tekster skrevet for mange hundre år siden står seg ikke i vår tid. Menneskenes adferd er annerledes og stadig færre bekjenner seg til det konservative religiøse tankegodset. Den tanken er så utfordrende at enkeltpersoner tyr til våpen for å drepe medmennesker med en annen seksuell legning.

Verdens 1,5 milliarder muslimer har selvsagt ikke noe kollektivt ansvar for hva en massedrapsmann foretar seg, men miksen av homofobi og islam er en livsfarlig blanding. Når ni land praktiserer dødsstraff mot menneskers seksualitet, så er det et bevis på middelalderske holdninger.

Nettavisen mener at massedrapet på mennesker på nattklubben for homofile i Orlando er et angrep på de liberale rettighetene ethvert moderne samfunn er tuftet på. Oslo Pride er en demonstrasjon på at vi ikke lar noen ta disse rettighetene fra oss.

Hva mener du? Er religiøs homofobi på vei ut, eller er vil vi i mange år til ha land som henretter homofile?