RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hun er det beste valget som Telenor-styreleder


NHO-direktør Kristin Skogen Lund er det opplagte valget som ny styreleder for Telenor, mener Nettavisen.
NHO-direktør Kristin Skogen Lund er det opplagte valget som ny styreleder for Telenor, mener Nettavisen. Foto: Berit Roald (NHO)
Sist oppdatert:
NHO-direktør Kristin Skogen Lund er den beste kandidaten som ny styreleder i Telenor.

NETTAVISEN MENER: Som største aksjonær både kan og bør staten avgjøre hvem som blir ny styreleder i Telenor. Det er vanskelig å finne en bedre kandidat enn Kristin Skogen Lund.

Det vil være en bombe hvis ikke den neste styrelederen i Telenor er en kvinne. Det er ikke en gang problematisk, Norge har mange velkvalifiserte kvinner å velge blant til et av landets viktigste styreverv.


Telenor har hatt enorm økonomisk suksess, men det er tegnet bilde av en mannsdominert organisasjon de siste dagene. Når bare 3 av 18 i ledergruppen er kvinner, så er det for dårlig.

Og det er åpenbart et problem at bare en av 55 ledere for mobilsatsingen utenlands har vært kvinne. Sannsynligheten for at det er tilfeldig er nær null, altså sliter Telenor med å ta i bruk sine kvinnelige talenter. Årsaken kan være en overlevning fra den mannsdominerte kulturen i gamle Televerket.

De siste dagene har det vært strid om ansettelsen av Sigve Brekke som Telenor-direktør, og det har vært hevdet at kvinnelige kandidater ikke ble seriøst vurdert. Det viser seg å være feil.

I dag skriver Dagens Næringsliv at en av de interne kandidatene som har vært trukket frem, Berit Svendsen, var i to intervjuer og en samtale - og at hun var med blant de seks siste på oppløpssiden.

Gode prinsipper for eierstyring tilsier at eierne velger styre, mens styret får frihet og ansvar for å ansette administrerende direktør. Det blir kunnskapsløst å mene at næringsminister Monica Mæland (som kontrollerer 54 prosent) bør diktere hvem som skal bli sjef.

Derimot har staten majoritet og dermed makt til å utpeke styret gjennom bedriftsforsamlingen. Og den makten bør næringsministeren bruke dersom hun mener skjev kjønnsfordeling er et problem.

Staten trenger støtte fra flere aksjonærer for å endre Telenors vedtekter. Inntil det skjer, er spillereglene slik:

Eierne velger en bedriftsforsamling, og det er bedriftsforsamlingen som velger styre etter innstilling fra en nominasjonskomité valgt av eierne.

Du kan lese mer her: Telenors vedtekter

Dagens nominasjonskomité har to kvinner og to menn, og ledes av Anders Skjævestad, som er administrende direktør i DNB Livsforsikring. Normalt vil komitéen ha nær kontakt med de største eierne om styrekandidater.

Administrerende direktør Anders Skjævestad i DNB Livsforsikring er leder for Telenors nominasjonskomité og bedriftsforsamling. Han leder jobben med å finne ny styreleder i Telenor.

Formelt er det bedriftsforsamlingen som velger styret. Også her er Anders Skjævestad leder, mens Folketrygdfondets Olaug Svarva er nestleder. Kjønnsfordelingen er 50/50 blant de aksjonærvalgte medlemmene.

Etter at Svein Aaser gikk av som styreformann, har Telenor syv aksjonærvalgte styremedlemmer - fire menn og tre kvinner. Fem av dem bor i utlandet. 

Den norske staten eier 54 prosent av Telenor, og det er bred politisk enighet om å beholde norsk eierskap og kontroll. Det taler for å finne en ny styreleder som er norsk og bor i Norge.

Noen har allerede pekt på Nordea-topp Gunn Wærsted. Hun er ikke noe dårlig valg, men mangler bransjekunnskapen fra telekom.

At det blir en kvinne, er åpenbart - og også fornuftig sett i lys av Telenors manglende kjønnsbalanse. Det er en fordel å kunne organisasjonen, bransjen og det politiske spillet i Norge.

Alt dette peker mot Kristin Skogen Lund. Hun har vært konserndirektør i Telenor, men det er flere år siden og under et annet regime, så det bør ikke skape problemer.

Hun har vært president og senere adminstrerende direktør for NHO i syv år.

Skogen Lund har lang erfaring fra tunge styreverv, blant annet i Orkla. Hun har lederfaring fra relevante bransjer - ikke bare fra Telenor, men også fra Schibsted. Og hun sitter nå i styret for den svenske telegiganten Ericsson.

Ingen kan seriøst hevde at Kristin Skogen Lund blir kjønnskvotert inn i styrelederjobben, og det skal godt gjøres å finne noen mann eller kvinne som har mer relevant erfaring.

Spørsmålet er hvor fristende det er å ta over den jobben med et styrelederhonorar som i 2014 var på 605.000 kroner i året. Spørsmålet er også om hun kan være både toppleder i NHO og styreleder i en av de største medlemsbedriftene.

Nettavisen mener at Kristin Skogen Lund er det opplagte valget som ny styreleder i Telenor. Men det er ikke sikkert at hun kan eller vil ta på seg vervet med den uryddigheten sentrale politikere viser overfor Telenor.

GUNNAR STAVRUM

Hvem mener du bør overta som ny styreleder for Telenor? Er du enig i at staten bør bruke makten sin til å velge en kvinne denne gang?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere