RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Huset foran Stortinget er tankevekkende kunst

Sist oppdatert:
Kunstneren Marianne Heske utfordrer Stortinget ved å påpeke forskjellen på eliten og vanlige folk.

NETTAVISEN MENER: God kunst utfordrer tankene våre, setter i gang diskusjoner og gir oss et nytt perspektiv. Prosjektet «House of Commons» på plenen foran Stortinget er et godt eksempel.

Kontrasten er stor mellom stortingsbygningen og det lille fattigslige huset for «vanlige folk». Begge bygningene er cirka 150 år gamle. Stortinget symboliserer makt og elite, mens den lille trebygningen foran viser avmakt og små ressurser.

- Dette huset er like gammelt som Stortinget. Det er Norge før oljen. Det representerer noe annet enn Norge i dag. Det er et hus som handler om å overleve med det man trenger, sier Marianne Heske til Nettavisen.

Les saken: Er dette huset foran Stortinget kunst?

Det er lett å avfeie prosjektet, og mange forstår ikke at det kan være kunst å flytte et hus fra Elvestad til Eidsvolds Plass. Men tittelen «House of Commons» forteller hvor kunstneren vil.

Det britiske parlamentet er delt mellom «House of Commons» og «House of Lords», eller Underhuset og Overhuset i norsk oversettelse. De historiske røttene går tilbake til 1300-tallet, og de to kamrene representerer innflytelsen til overklassen og folk flest.

Når Marianne Heske plasserer huset foran Stortinget, er det med en klar adresse: Er Stortinget et maktorgan for eliten eller for folk flest? Eller illustrerer kontrasten mellom de to husene forskjell på makt og avmakt?

NYTT, GAMMELT BYGG: Kunstner Marianne Heske foran det lille røde huset hun har fått satt opp foran Stortinget.

I Nettavisens kommentarfelt var meningene delte om prosjektet: «Er det slik at jeg betaler skatt for at slike "kunstnere" skal kunne flytte gamle hus til sentrum av hovedstaden», kommenterer en.

En annen skriver: «Dette passer perfekt! Norge er på vei tilbake til fortiden! Jeg husker faktisk enda godt fattigdom og uttrygghet for morgendagen. Og slik vil det bli i fremtiden. Dette er et flott symbol på et velferdssamfunn i solnedgang!».

Og dermed oppnådde billedkunsteren sin hensikt. Hun fikk folk til å stoppe opp og tenke nye tanker om Norge, Stortinget og tiden vi lever i. Hva mer kan man kreve av god kunst?

Nettavisen mener at prosjektet «House of Commons» er et enkelt, men provoserende, kunstuttrykk som får folk til å tenke. Stortinget må være for folk flest, og aldri bli en elite høyt hevet over allmuen.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Er Marianne Heskes prosjekt et kunstverk, eller er det keiserens nye klær?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere