*Nettavisen* Nyheter.

Hva mener Siv Jensen?

Finansminister Siv Jensen (Frp) er ikke enig med partileder Siv Jensen (Frp). Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Audun Braastad (NTB Scanpix)

Det er vanskelig å ri to hester samtidig. Spesielt når du har mulla Krekar på ryggen.

30.01.15 08:28

NETTAVISEN MENER: Statsråd Siv Jensen må følge norsk lov. Men partileder Siv Jensen kan arbeide for nye lover og tolkninger av hva FNs menneskerettigheter betyr.

Den vanligvis så snakkesalige Siv Jensen er knapp når hun blir spurt om hun fortsatt mener at Norge bør bryte FNs menneskerettigheter i behandlingen av mulla Krekar.

Derfor er vi overlatt til en tolkning av hva hun faktisk mener:

  • Frps partileder mener at FNs menneskerettigheter kan tolkes videre enn det som er regjeringens linje i dag.
  • Hun vil ikke bryte menneskerettighetene, men mener at det ikke står svart på hvitt at mulla Krekar ikke kan sendes til Kyrksæterøra.

Frp lærer nå på den harde måten hvor farlig det er å snakke fritt i opposisjon, hvis du ikke har tenkt å følge det opp i praksis.

Partiene til Erna Solberg og Jonas Gahr Støre har lengre erfaring i slike skifter. De følger en annen strategi: Si minst mulig forpliktende, vær bevisst uklar i brennbare politiske spørsmål, og sitt stille i båten.

Men følger Norge FNs menneskerettserklæring i ett og alt? Svaret på det er nei. Artikkel 19 sier for eksempel at enhver har rett til menings- og ytringsfrihet. «Denne rett omfatter frihet til å hevde meninger uten innblanding», heter det.

Her er teksten:FNs menneskerettserklæring

I norsk rett er denne ubegrensede ytringsfriheten begrenset. Vi har altså innskrenkninger i FNs ideelle erklæring. «Enhver har rett til arbeid», heter det, mens Norge nærmer seg 100.000 arbeidsledige.

Siv Jensen har rett i at FNs menneskerettigheter i praksis er en veiledning, og at vi på flere punkter bryter ordlyden.

I mulla Krekars tilfelle er det to avveininger:

FNs menneskerettighetserklæring er glassklar på at Norge ikke kan utvise Krekar til et land hvor han risikerer tortur, vilkårlig fengsling eller dødsstraff.

Når det gjelder intern forvisning til Kyrksæterøra, er det åpenbart at FNs menneskrettigheter gir mulla Krekar rett på å få sin sak «rettferdig og offentlig behandlet av en uavhengig og upartisk domstol» - og at «ingen må utsettes for vilkårlig innblanding i privatliv, familie, hjem og korrespondanse».

Dette er prinsipper spesielt Fremskrittpartiet må slå ring om. Å åpne for vilkårlig statlig maktbruk mot enkeltmennesker er stikk i strid med partiets ideologi om personlig frihet.

Staten har et ansvar for å treffe tiltak mot mulla Krekar hvis han er en fare for rikets sikkerhet eller vil drive terrorvirksomhet fra norsk jord.

Men det er et sunnt prinsipp at mulla Krekars sak avgjøres av domstolene, og at staten har bevisbyrden for at han utgjør en fare.

Nettavisen mener at Fremskrittspartiets partileder må slå ring om helt sentrale prinsipper som beskytter enkeltborgere mot statlig maktbruk.

PS: Nettavisen har sendt denne lederen til finansminister Siv Jensen for å forsikre oss om at vi ikke har misforstått hva hun mener.

Hva tror du Siv Jensen egentlig mener? Diskuter saken i debattfeltet under.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.