RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke en eneste homofil blant 650 tippeligaspillere


Vibeke Skofterud fronter et veddemål om hvilken tippeligaklubb som først får en åpent homofil fotballspiller. 
Vibeke Skofterud fronter et veddemål om hvilken tippeligaklubb som først får en åpent homofil fotballspiller.  Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Norge har rundt 650 tippeligaspillere. Ingen er åpent homofil.

NETTAVISEN MENER: Norsk fotball har åpenbart vært for dårlig til å akseptere homofili. Enten er homofile spillere fortsatt i skapet, eller så skyr homofile toppfotballen. Begge deler er like ille.

På norske tribuner ropes «homo» fortsatt fra tid til annen mot dårlige dommere eller gode motspillere. Hadde de tanketomme supporterne ropt «neger» i stedet, ville alle umiddelbart tatt avstand fra de fordomsfulle utropene.

Nå lanserer gamblingsselskapet ComeOn! et spill på hvilken tippeligaklubb som får eliteseriens første åpne homofile - frontet av den lesbiske skiløperen Vibeke Skofterud.

- Terskelen for at idrettsjenter tør å fortelle at de liker en person av samme kjønn er åpenbart mye lavere enn for gutta, sier Skofterud til Bergens Tidende.

Spillselskapet holder Vålerenga som mest sannsynlig, med fem i odds, mens de har minst tro på at en spiller i Tromsø eller Bodø-Glimt står frem (40 i odds).

Viktigere enn å diskutere om veddemålet er seriøst eller ei, er at det peker på et stort uløst problem i norsk og internasjonal fotball. Normalt burde det vært rundt 30 åpne homofile ti toppfotballen.

- Det anslås at 1 av 20, er homo- eller biseksuelle. De fleste av disse blir oppmerksomme på sin seksuelle legning i forbindelse med puberteten, og opplever dermed ekstra utfordringer knyttet til identitet og selvaksept i en sårbar alder, skriver fagansvarlig Henrik Lunde i Norges Fotballforbund.

Les hans blogg: Homofile og lesbiske spillere

Les også: Fotballen tar homofile på alvor

I rapporten «Skeiv fotball» fra Norges Fotballforbund ble en rekke homofile informanter intervjuet. Ifølge rapporten skjuler homofile spillere sin identitet ved å ha kvinnelige partnere, mens andre har sluttet med fotball før de valgte å komme ut overfor venner og familie.

- Det er grunn til å tro at (mistanke om) dårlige muligheter til å leve normalt som åpent homofil i fotballen fører til at talenter enten dropper ut av eller velger å undertrykke en del av seg selv for å fortsette å være en del av fotballen etter å ha oppdaget sin egen orientering, heter det i rapporten.

På den annen side har det blitt vanligere å være åpen om sin legning på juniornivå, og flere forteller at det utelukkende har vært en positiv opplevelse.

Det indikerer at norsk toppfotball og norske fotballsupportere er klare for å komme videre og ut av fortidens fordommer mot homofili - slik eksempelivs kvinnehåndballen har normalisert kjærester med samme kjønn.

Nettavisen mener at Norges Fotballforbund har et alvorlig problem så lenge det ikke er allment akseptert og normalt at alle lag i Tippeligaen har åpent homofile spillere.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du er årsaken til at ikke Tippeligaen har noen åpent homofile spillere, og hva kan gjøres med det?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere