*Nettavisen* Nyheter.

Innfør strengere kontroll på grensen mot Russland

Justismininster Anders Anundsen og statsminister Erna Solberg kan ikke finne seg i at Russland utviser flyktninger og dumper ansvaret og kostnadene over på Norge. Foto: Olav Heggø (Fotovisjon)

Norge kan ikke godta at Russland utviser flyktninger og skyver problemet og ansvaret over på oss.

NETTAVISEN MENER: Norge er et ytterland i Schengen i Kirkenes og må ta ansvar. Hvis ikke Russland endrer sin praksis, må vi innføre streng grensekontroll.

Bare i går kom nesten 100 migranter over grensen fra Russland. I neste omgang får de levere asylsøknad og får opphold på et norsk asylmottak. På lengre sikt kan de få varig opphold i Norge.

Fredag kommer regjeringens anslag for kostnadene opp i Stortinget. Tidligere har regjeringen anslått at statsbudsjettet må regne med en million kroner i kostnader per asylsøker de neste fem årene - altså rundt 100 millioner kroner bare for gårsdagens ankomne over Storskog.

Basert på hele livsløpet, viser anslag fra NRK Dagsrevyen, basert på tall fra Statistisk sentralbyrå, at bare tilstrømmingen denne ene dagen vil koste den norske velferdsstaten over 750 millioner kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Avisen Nordlys har saken om at det bare i går kom nesten 100 nye asylsøkere til Norge fra Russland. Saken er også brukt i Nettavisen. Foto: Faksimile (Nettavisen)

I forrige uke ble det kjent at russiske domstoler utviser flyktningene, slik at de blir ureturnerbare hvis de først slipper inn i Norge. Den åpenbare motreaksjonen må være å nekte dem innreise fra et trygt 3. land som Russland.

Motargumentet er at en flyktning fra Syria har krav på å kunne søke asyl i Norge. Men det argumentet holder ikke når vedkommende uansett kommer fra et trygt land som Russland.

Det er stormaktsmisbruk når Russland utviser flyktninger og gir dem fem års innreiseforbud. Norske myndigheter har svart med dialog, men foreløpig fortsetter det russiske forsøket på å unndra seg ansvar.

Det er ikke mange år siden folk som stakk en hånd inn i Russland fikk store bøter, og en person skal ha blitt avskjedet fra Grensekommisjonen for en slik bagatellmessig overtredelse.

Siden er forholdet mellom Russland og Norge myket opp og grenseovergangen normalistert. Det er bra, men Russland må ikke være i tvil om at de setter hele samarbeidet på spill ved å oppføre seg så demonstrativt som landet nå gjør.

Til nå i år har 1.600 flyktninger og migranter kommet over grensen fra Russland, og antallet øker fra dag til dag. Siden Norge her ivaretar Schengens yttergrense, betyr det at Storskog har blitt en åpen vei inn i Schengen.

Nettavisen mener at Norge må gjenninnføre en streng grensekontroll mot Russland inntil landet oppfører seg i tråd med gjeldende avtaler. Å utvise flyktninger og kvitte seg med ansvaret og problemet, kan ikke belønnes.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Bør Norge nekte å slippe inn folk Russland har utvist, eller har vi en moralsk forpliktelse til å slippe dem inn?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.