Innvandrere på «Farmen» utfordrer våre fordommer

To innvandrere flytter inn på «Farmen». Det utfordrer fordommer, men slik er Norge - og slik vil Norge bli i fremtiden.

To innvandrere flytter inn på «Farmen». Det utfordrer fordommer, men slik er Norge - og slik vil Norge bli i fremtiden. Foto: TV 2

Mange TV 2-seere fikk kaffen i halsen da to innvandrere flyttet inn på erkenorske «Farmen».

29.10.15 10:19

NETTAVISEN MENER: Norge har over 800.000 innvandrere og barn av innvandrere. Det er naturlig og bra at det gjenspeiles på alle nivåer i samfunnet og i kulturlivet.

Når innvandring støter mot nasjonalistiske symboler, oppstår friksjon. Men det er en friksjon vi må leve med. Norge er et multikulturelt samfunn, der hver sjette nordmann er innvandrer eller barn av innvandrerforeldre.

Det skapte voldsomt rabalder da Rubina Rana i 1999 var første innvandrer som leder av 17. mai-komiteen i Oslo, og diskusjonen om å tillate andre flagg enn det norske på nasjonaldagen har skapt sterke følelser.

Nå er turen kommet til «Farmen» - TV 2-programmet som lar realitydeltakere konkurrere om å overleve på en gammel uveisom gård - omtrent som i gamle dager.

Da Nettavisen skrev om de nye deltagerne, måtte vi stenge kommentarfeltet. Ikke-etniske nordmenn på en gammeldags gård ble for sterkt for mange, og diskusjonen sporet umiddelbart av i ren rasisme.

TV-selskapene advarer: - Vi oppfordrer alle realitydeltakere til å unngå kommentarfelt.

Når TV 2 velger deltakere i realityprogrammer skjer det etter nøye utvelging - såkalt casting. Profesjonelle velger blant søkerne, og leter etter personlighet hos hver enkelt, og setter sammen gruppen slik at man får utvikling og konflikter inn i serien.

TV 2 velger ikke to innvandrere til «Farmen» tilfeldig - det er et bevisst forsøk på å utfordre nasjonalistiske fordommer hos norske TV-seere. Over tid endrer holdningene seg, slik det nå er både vanlig og akseptert med ikke-etniske reportere og programledere på fjernsyn.

Seertallene på«Farmen» tyder på at oppskriften med hverdagslige sosiale konflikter i en litt uvant setting, tiltrekker seere. Tallene varierer, men mellom 600.000 og 800.000 seere har benket seg foran fjernsynsapparatet.

Realityprogrammer kan være hjernedød underholdning, eller de kan brukes til å belyse reelle konflikter og motsetninger mellom folk. Når enklelte programmer samler mange seere, så kan det være fordi de har mellommenneskelige situasjoner folk kjenner seg igjen i - og et persongalleri det er morsomt å følge med på.

Av Norges 5,2 millioner innbyggere, er over 0,8 millioner innvandrere og deres etterkommere. Norge har blitt et samfunn av ulike hudfarger, nasjonal bakgrunn og religioner. Det er naturlig nok ikke uten gnisninger, men vi tjener alle på å akseptere at det er slik - og der bidrar TV 2s underholdningsavdeling.

Nettavisen mener at antirasistisk arbeid ikke bare gjøres med plakater og demonstrasjonstog, men også i små hverdagslige handlinger. Sånn sett utfordrer TV 2 fordommer med årets sesong av «Farmen».

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Fortjener TV 2 å få ros for å utfordre fordommer med «Farmen», eller er det bare politisk korrekt?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag