*Nettavisen* Nyheter.

Intet bredt asyl-forlik uten Fremskrittspartiet

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen blir tatt inn i varmen. Nå vil opposisjonen ha partiet med på et bredt forlik om asyl- og flyktningpolitikk. Foto: Ilja C. Hendel (Fremskrittspartiet)

Nå får Norge 2.000 asylsøkere i uken. Det er opptil 60 millioner flere der de kommer fra.

26.10.15 15:04

NETTAVISEN MENER: Uansett hva vi gjør, så kan ikke Norge ta imot alle verdens flyktninger. Et bredt asylforlik på Stortinget må ta det innover seg.

Sist uke kom det 1.867 asylsøkere til landet, og bare en drøy tredjedel av dem var fra Syria.

Ifølge FN er mer enn 43 millioner mennesker på flukt, det høyeste tallet siden midten av 1990-tallet. Flyktninghjelpen skriver at det «var 59,5 millioner mennesker på flukt i 2014».

Etter alt å dømme vil Norge og Europa ha en kontinuerlig strøm av asylsøkere i mange år fremover. Flommen vi nå opplever er ekstrem. Da asyltallet for august nådde 2.300, skrev UDI at dette «er det høyeste tallet for en enkeltmåned siden Bosnia-krisen på 90-tallet».

Nå kommer det nesten like mange per uke.

Så sent som 5. oktober spådde UDI-direktør Frode Forfang at det ville komme 20-25.000 asylsøkere i hele 2015. Det anslaget kan 20 dager senere karakteriseres som en skivebom.

Grafikken viser hvor mange asylsøkere per måned som kom i 2014 (grønn strek) og i år (gule søyler).

Klikk på bildet for å forstørre.

Tallet på drøyt 2.300 i hele august måned var det høyeste tallet siden Bosnia-krisen på 90-tallet. Nå kommer det like mange per uke. Foto: UDI

Nettavisen skrev 12.oktober at Norge kan få 30.000 - 35.000 asylsøkere allerede i år, og utviklingen har foreløpig vært i tråd med det anslaget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisens anslag fra midten av oktober. Utviklingen har fulgt denne takten til nå. Foto: Nettavisen (UDI)

Nå ønsker Senterpartiet og Arbeiderpartiet å inngå et bredt forlik med regjeringen om flyktning- og asylpolitikken. Det kan være et godt forslag, gitt at man finner en enighet som også rommer Fremskrittspartiet.

Norge kan ikke fortsette med åpne grenser hvis ikke Schengen-samarbeidet begynner å virke igjen.

Hurtig avslag og retur av grunnløse asylsøknader, samt økt støtte til Syrias naboland, er tiltak som hele Stortinget kan være enige om.

- Vi må også vurdere mer bruk av midlertidige opphold, sa Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til på partiets landsstyremøte.

- Med Frp i regjering har vi nå den bredeste enigheten på dette området i nyere norsk historie. Siv Jensens tale til Frps landsstyre søndag var innenfor rammene av en norsk flyktning- og asylpolitikk, mener Jonas Gahr Støre.

Der sa Siv Jensen: «Vi kan ikke ha ordninger som er så gode at flere asylsøkere enn det som er naturlig velger Norge. Det kan ikke fremstå som mer attraktivt å søke asyl i Norge enn i andre land».

Se innslaget: Siv Jensen mener veksten i antall asylsøkere ikke kan fortsette

Fremskrittspartiets landsstyre uttalte etter talen at Norge må bruke de muligheter vi har til å suspendere Schengen-avtalen midlertidig for å oppnå full grensekontroll.

Uttalelsene fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet viser at regjeringen har støtte på Stortinget for innstramminger.

Forrige gang Stortinget forsøkte å samle seg om et bredt flyktningforlik, stod SV og Frp utenfor enigheten om å hente 8.000 syriske flyktninger. Fremskrittspartiet ville ha noen færre, SV noen flere, og i dag fremstår uenigheten og engasjementet som helt malplassert.

Et eventuelt nytt forlik må forankres bredere, være mer robust overfor en ny situasjon vi ikke ser i dag, og det er avgjørende at Fremskrittspartiet er med.

Nettavisen mener at de nye signalene tyder på at antallet asylsøkere nå er så stort at Stortinget må vise handlekraft. Et bredt forlik som også rommer Fremskrittspartiet er et viktig skritt.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Diskuter Norge og Schengen-samarbeidet i kommentarfeltet på denne saken: Erna frykter svenske tilstander.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.