*Nettavisen* Nyheter.

Jeanettes åpne brev har gitt en viktig islamdebatt

Bloggen til Jeanette med åpne spørsmål til Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik har avfødt en viktig og god debatt om islamsk praksis i Norge. Foto: Privat (Human Rights Service)

Jeanettes åpne brev til Hadia Tajik startet en viktig og god debatt som nyanserer bildet av islam og muslimer.

NETTAVISEN MENER: Norsk-pakistanske Jeanette ble tvangsgiftet og havnet sexslaveri som 16-åring. Nå har hun provosert frem en viktig debatt om hvordan muslimer kan leve i et moderne samfunn.

Den voldsomme debatten startet med Jeanettes åpne brev til Hadia Tajik, som også ble gjengitt som gjesteblogg i Nettavisen.

Les bloggen:Åpent brev til Hadia Tajik

Jeanette ble sendt fra Norge til Pakistan som 10-åring, og giftet bort som 16-åring. Hun klarte å rømme til et krisesenter etter tre år som sex-slave, og levde på hemmelig adresse på Østlandet etter år med drapstrusler.

Les saken:Havnet i sexslaveri som 16-åring

Siden den gang har hun engasjert arbeidet for kvinners rettigheter og mot kvinneundertrykkelse. Dette er bakgrunnen for det åpne brevet til Hadia Tajik, som selv er datter av pakistanske innvandrere.

Jeanette ønsket svar på om man kan være muslim og gifte seg med en ikke-muslim, og hvorfor Hadia Tajik forsvarer arrangerte ekteskap (som Jeanette oppfatter som «roten til alt vondt»).

Bloggen ble delt titusenvis av ganger på Facebook, og førte til en enorm debatt på sosiale medier. Det mest sentrale i debatten er om det i dag er lov for muslimer å gifte seg med ikke-muslimer, og om aksept av arrangerte ekteskap åpner for tvang og press mot unge kvinner.

Dette er svært viktige spørsmål, og det er tankevekkende at engasjementet og debatten stort sett skjedde på sosiale medier på nettet - og ikke i de etablerte mediene.

Så fikk Jeanette svar fra Hadia Tajik:Det er ikke hva man kaller ekteskapet som er det viktige, men om det er frivillig eller ei.

For Jeanette er det svært oppmuntrende at en rollemodell som Hadia Tajik helt åpent sier: «Jeg er muslim. Min mann er ikke muslim».

Dermed oppnådde også Jeanette sin hovedhensikt - hun fikk en klar støtte fra Hadia Tajik på at det er greit for muslimer til å følge sitt hjerte, og gifte seg med ikke-muslimer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jeanette svarte Hadia Tajik i kommentarfeltet under hennes svar.


Jeanette oppfatter svarbrevet fra Hadia Tajik som «magisk» og mente at det var grunn til å feire at man valgte kjærligheten fremfor urgamle islamske regler.

Les svaret:En seier for kjærlighet og trosfrihet

- Kjærligheten følger ingen religion og regler. Den er altoppsluttende og universal. Uten at folk kan gifte seg av fri vilje kan vi ikke forvente fungerende og vellykkende integrering. Dette ekteskapet er håpet vi har ventet på lenge. Det er bruen vi har kjempet for å bygge, skriver Jeanette.

Hadia Tajiks brev var en invitasjon til å møtes, og den invitasjonen ønsker Jeanette å benytte. De har åpenbart levd i hver sin ende av spekteret av holdninger til islam, men står sammen på at folk må kunne gifte seg med hvem de vil.

På et punkt er ikke harmonien total. Jeanette er grunnleggende skeptisk til arrangerte ekteskap, mens Hadia Tajik ikke er så opptatt av hva det kalles - men at ekteskapet er frivillige fra begge parter.

Det er ingen tvil om at arrangerte ekteskap kan medføre forventninger og sosialt press til ikke å følge sitt hjerte. Men på samme tid er det mange eksempler på vellykkede arrangerte ekteskap, der paret har fått litt hjelp til å finne hverandre.

Den debatten vil fortsette, og det er viktig å klargjøre hva som er akseptabelt og ikke.

Nettavisen mener av en åpen debatt er en forutsetning for å bli klokere. Etter denne debatten har unge muslimske kvinner fått solid støtte for å nekte å gifte seg av noen annen grunn enn kjærlighet.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Tror du debatten etter Jeanettes åpne brev vil gjøre det lettere for unge muslimske kvinner å gifte seg med den de elsker?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.