RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
STERK I TROEN: Johan Petter Barlindhaug tror aksjene blir mer verdt i fremtiden.
STERK I TROEN: Johan Petter Barlindhaug tror aksjene blir mer verdt i fremtiden. (Nordlys)

Johan Petter hadde oljeaksjer for 48 millioner. Nå er de verdt 10 millioner

Sist oppdatert:
Og selskapet hans har en gjeld på 15 millioner.

Som Nord24.no har skrevet tidligere er den nordnorske oljemyggen North Energy på partnerjakt for å bygge selskapet større. Kraftig fall i oljeprisen og tørke i kapitalmarkedet – og null kommersielle funn - gjør at selskapet ikke har finansiering etter 2015.

Utvannet det nordnorske

North Energy, med hovedkontor i Alta, skulle være det nordnorske oljeselskapet. Men gjennom stadige emisjoner har det nordnorske eierskapet blitt kraftig utvannet.

Nordnorske kraftselskaper og fond er blant de store taperne etter hvert som verdien på aksjene har stupt fra nær 27 kroner til rundt 3 kroner per aksje.

Kapitaltørke

Johan Petter Barlindhaug har siden oppstarten vært en av de størst eierne i North Energy gjennom familieselskapet JPB.

Barlindhaug, som tidligere har vært styreleder i North Energy, ønsker en eventuell ny partner velkommen. Han erkjenner at tilgangen på risikovillig kapital er tørket kraftig inn for selskapet.

- Det er bedre å diskutere fusjon mens vi har styringsfart, enn når vi ikke har det. Målet er et større og sterkere selskap.

- Men det nordnorske eierskapet vil forsvinne enda mer ved en fusjon?

- Ja, det vil det. Samtidig har de nordnorske eierne nesten ikke vært med i de siste emisjonene. Viktigere er det å opprettholde et selskap med veldig sterk fokus på det som skjer i nord, samt hovedkontor i nord.

- Og du tror det er mulig å opprettholde et hovedkontor i nord ved en fusjon?

- Ja, sier han, og legger til:

- Det er stadig vekk fusjoner i norsk næringsliv, jeg skjønner ikke at det skal være skummelt.

- Men det er vel ingen god ide å slå sammen to svake selskaper?

- Nei, men i dagens marked er det umulig å få tak i kapital. For å være attraktiv for investorer må du være større. Vi er ikke alene blant de små oljeselskapene om å få den beskjeden.

- Hvor fort kan en fusjon komme?

- Prosessen er i gang. Vi får se hvor fort det går. Men har man først sagt A, så kommer B og C fort.

- Kun på papiret

Etter å ha blitt utvannet i flere omganger sitter JPB på rundt tre prosent av aksjene. Til sammen anslår han det nordnorske eierskapet, med stort og smått, til rundt 20 prosent.

JPB har investert private midler. Anskaffelseskostnaden for aksjene er oppført til over 48 millioner kroner. Verdien er imidlertid nå kun rundt 10 millioner kroner – et papirtap på svimlende 38 millioner kroner. Total gjeld til bank er på 23 millioner kroner.

Ifølge Barlindhaug er det likevel ingen fare på ferde for selskapet, som har en god soliditet. Tapet er kun på papiret og oppveies av verdiene i andre eiendeler: Aksjer i Perpetuum, aksjer i Barlindhaug-gruppen, tomter, et nær nedbetalt næringsbygg i Tromsø samt aksjer i Honningsvåg Brygge og Arctic Protection. Noen av aksjepostene kan også ha høyere reelle verdier enn bokførte verdier.

- Er North Energy-aksjene er belånt?

- Ikke direkte. Dessuten er lånet på 23 millioner kroner, som du sikter til, nå betalt ned til under 15 millioner kroner. Et lån på 15 millioner kroner i dagens rentemarked er slett ikke dumt, det er tvert i mot dumt ikke å ha lån. JPB er et selskap med veldig god økonomi. Å se på det som en risiko er bare tull. Vi er veldig bekvemme.

Han tror dessuten North-aksjene blir mer verdt ved en eventuell fusjon, enn det dagens markedspris tilsier:

- Vi selger ikke aksjene for en slik pris. I en fusjonsdiskusjon vil aksjene ha en helt annen verdi. For oss kan det være interessant å sitte inne med aksje i et nytt selskap. Aksjene kan bli mer verdt. Vi fusjonerer for å bli sterkere. Jeg ser frem til et sterkere selskap med nordnorsk hovedkontor og nordnorsk fokus. Utvanning er ikke nødvendigvis et problem. Det er bedre å ha en mindre del av noe som er mye verdt, enn en stor del av noe som er lite verdt.

Les flere nyheter fra Nord24.no her

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere