RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jonas Gahr Støre viser seg som en klok partileder


TAR SEG TID: Ap-leder Jonas Gahr Støre (tv) vil bruke nødvendig tid til en skikkelig behandling av anklagene mot  nestleder Trond Giske. Det er fornuftig.
TAR SEG TID: Ap-leder Jonas Gahr Støre (tv) vil bruke nødvendig tid til en skikkelig behandling av anklagene mot  nestleder Trond Giske. Det er fornuftig. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Ap-leder Jonas Gahr Støre er klok når han vil bruke tid på en ordentlig behandling av prosessen mot nestleder Trond Giske.

NETTAVISEN MENER: Varslerne fortjener å bli tatt på alvor. Men også den anklagede må få rett til å gi sin versjon og komme til orde. Derfor er det fornuftig med en ryddig og grundig saksbehandling.

Fortsatt er svært lite kjent om de såkalte varslingene mot Trond Giske, og det ville vært overilt om partiets sentralstyre i dag hastebehandlet saken. Den midlertidige løsningen med å frita Giske nestledervervet på ubestemt tid gir Arbeiderpartiet tid og rom i den krevende prosessen.

Løsningen kom som et forslag fra partileder Jonas Gahr Støre, og Trond Giske ble raskt enig om at det var en god midlertidig løsning. 

Når Trond Giske er fritatt fra nestledervervet «på ubestemt tid», så er han også isolert fra saksbehandlingen. Dermed forsvinner behovet for en rask saksbehandling og følelsen av dramatikk under tidsnød. Man har kort og godt kjøpt seg tid til en ryddig saksbehandling.

Arbeiderpartiets krevende prosess

Arbeiderpartiet vil være likestillingspartiet. Men behandlingen av nestleder Trond Giske er også en test på om partiet er rettssikkerhetspartiet. Svært lite er offentlig kjent om de anonyme varslingene mot Arbeiderpartiets nestleder, og flere av episodene som er kjent er jevnt over gamle og ikke veldig alvorlige.

I Politisk kvarter på NRK vektla partileder Jonas Gahr Støre at prosessen skal være åpen og transparent, og gjennomført slik at man i ettertid kan se seg selv i øynene.

I praksis betyr det at varslerne forteller sine historier, at Trond Giske får mulighet til å svare på anklagene, og at kvinnene i neste omgang får besvare Giskes forsvar - alt under veiledning av en ekstern jurist.

Varslerne har rett til å bli hørt, men ikke en rett til uten videre å bli trodd på at deres versjon er korrekt. Kontradiksjon er et grunnleggende trekk i rettssikkerheten - altså at ingen sak avgjøres uten at partene får anledning til å imøtegå motpartens fremstilling av saken. 

I et ferskt Facebook-innlegg skriver Trond Giske: «Det er kommet frem flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider. Disse har systematisk vært lekket til mediene. Alvorlige anklager er blitt publisert kun basert på anonyme kilder, kommentert som sannheter, og spredt i sosiale medier».

Flere har forsøkt å dirigere Arbeiderpartiets behandling av varslene, blant annet ved å kreve at partisekretær Kjersti Stenseng ikke skal være med på behandlingen - angivelig fordi hun står nært Trond Giske politisk.

Det er en udokumentert påstand som dessuten er irrelevant for partisekretærens profesjonelle rolleutførelse. I en vanskelig avveining valgte partileder Jonas Gahr Støre å bruke partiets normale organer, og altså ikke gi etter for dette presset. Også det var ryddig.

I intervjuet i Politisk kvarter forholder Ap-lederen seg utelukkende til de varslingene som har kommet til partiet, og ikke til anonyme og ubekreftede rykter gjengitt i enkelte medier. 

Når Trond Giske nå er fritatt for nestledervervet på ubestemt tid, er det heller ikke noen vektige grunner for å spre mistillit til at partiledelsen tar varslene på alvor og behandler dem skikkelig. Man avsetter ikke en nestleder uten en åpen og transparent saksbehandling, der premissene for den endelige avgjørelsen blir offentlig.

Nettavisen mener at partileder Jonas Gahr Støre har kommet på offensiven etter en nølende start på prosessen mot nestleder Trond Giske. I de siste dagene har han vist seg som en klok partileder.

Hva mener du? Har du tillit til partileder Jonas Gahr Støres behandling av anklagene mot nestleder Trond Giske?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere