*Nettavisen* Nyheter.

Jurister slakter helseministeren

Helseminister Bent Høie får kritikk for uforsvarlig og inhabil saksbehandling. Foto: Helse- og omsorgsdepartementet.

En av landets fremste jurister slakter helseminister Bent Høie for kritikkverdig saksbehandling.

02.01.15 12:32

Nettavisen mener:

Milliardbeslutningen om nytt sykehus ved Molde ble presset igjennom på tre dager, og advarsler om lovbrudd ble neglisjert, ifølge en betenkning fra et av landets fremste advokatfirmaer, Schjødt.

- Det som er avdekket er etter vår oppfatning både oppsiktsvekkende og kritikkverdig, konkluderer advokat Vidar Strømme.

Dermed vil saken mot helseminister Bent Høie fortsette med ny ammunisjon i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

Men utredningen fra Advokatfirmaet Schjødt viser at saksbehandlingen var så slett at vedtaket kan bli kjent ugyldig.

Her er utredningen:Vurdering av lokalisering av sykehus for Romsdal og Nordmøre.

Den grunnleggende kritikken går på at vedtaket om å bygge ved Molde ble banket igjennom på tre dager - etter mange år med saksforbredelse.

Basert på offentlig, og uomtvistet informasjon, konkluderer den erfarne Schjødt-advokaten med «alvorlig svikt i saksbehandlingen og at dette har hatt betydning for resultatet».

Strømme kjenner ikke til noen eksempler på at det offentlige kjører igjennom en så viktig beslutning på tre dager. Han mener at hastverket førte til sakbehandlingsfeil, og at man overså brudd på helseforetaksloven, utidig press mot involverte personer og inhabilitet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Konklusjonen til advokat Vidar Strømme i Advokatfirmaet Schjødt.


For befolkningen på Nordmøre er konklusjonen sterk: «Om saksbehandlingsfeilene tenkes borte, virker det mest sannsynlig at Helse Møre og Romsal ville ha stemt for Storbakken ved Kristiansund».

Kritikken dreier seg også mot styreleder Stein Kinserdal ved Helse Møre og Romsdal. Nå sier legeforeningene i Ålesund, Volda og Kristiansund at de ikke har tillit til styrelederen.

Statsråd Bent Høie har forsvart seg med at han uansett ville hatt makt til å avgjøre sykehusstriden. Det er korrekt, men ikke hvis han var inhabil, og ikke uten en forsvarlig saksbehandling.

En beslutning til 5,8 milliarder kroner og et skjebnevalg for Molde og Kristiansund kan ikke gjøres så lettvint som i dette tilfellet.

Handlekraft er vel og bra, men ikke når tilliten til en rettferdig og grundig saksbehandling forsvinner.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag