RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kaos og intriger foran dramatisk sykehusmøte

Hvis sykehuset legges til Molde, vil enkelte innbyggere på øyene nord i fylket få mer en to timers reisevei til nærmeste sykehus.
Hvis sykehuset legges til Molde, vil enkelte innbyggere på øyene nord i fylket få mer en to timers reisevei til nærmeste sykehus. Foto: Helse Midt-Norge
Sist oppdatert:
Styret i Helse Møre og Romsdal bør ikke satse 5,8 milliarder kroner på en sak som er dårlig utredet.
  • NETTAVISEN MENER: Det mest dramatiske sykehusvalget i norsk historie må avgjøres med åpenhet, ikke i lukkede rom. Derfor bør saken utsettes.


Klokken 10.00 i formiddag starter det åpne styremøtet i Helse Møre og Romsdal i Ålesund.

Styret skal ta stilling til om det nye storsykehuset skal ligge i Molde eller Kristiansund. Saken har så stor interesse, at man har satt av plass til 150 tilskuere - men «av hensyn til brannsikkerhet er det ikke tillatt med banner, flagg eller annet materiell...».

Lander styret på Molde, er saken langt på vei avgjort.

Lander styret på Kristiansund, blir det tungt å overstyre valget politisk. Da må i så fall helseminister Bent Høie ta avgjørelsen - og stå for valget offentlig.

Du kan følge møtet live her:Direkte sending

Utfallet av møtet er spennende.

Etter at den forrige direktøren trakk seg fordi hun følte seg forsøkt overstyrt, har ikke administrasjonen lagt frem noe stedvalg. Det blir opp til styret.

I styret kan det fort bli Molde mot resten av fylket. I Ålesund frykter man at et sykehus i Molde kan bli hovedsykehus for hele fylket (og dermed langsiktig true deres eget sykehus) - mens folk fra Kristiansunds-området og nordover vil ha sykehuset i Kristiansund.

Nettavisen mener at saken har så mange uavklarte forhold at styret må kreve alle kort på bordet før de tar en avgjørelse. Helt sentralt er hvem som presset direktøren til å kaste kortene - bare dager før hun skulle lage sin innstilling.

Les tidligere leder:Bør utsette milliardvalg etter skitten maktkamp

I går ble det kjent at Stortinget vil ta opp saken for å se om helseminister Bent Høie har utøvd skjult og uformelt press utenom de styrende organene.

Les saken:Kontrollkomiteen tar opp saken mot Bent Høie.

Internt i Høyre er det reist varslingssak mot Høyre-toppen.

Det sentrale spørsmålet er om brysomme personer er ryddet av veien, slik at Bent Høie kan avgjøre at sykehuset skal til Molde - en by der Høyre står sterkt.

Helseminister Bent Høie (H) må svare på spørsmål i Stortinget om han har utøvd press utenom de riktige kanalene.


Foreløpig har de avgåtte direktørene vært lojale overfor sin tidligere arbeidsgiver. Det er sympatisk, men ikke godt nok. Hvis det er slik at de ville anbefalt Storbakken ved Kristiansund, men ble overprøvd uten faglige argumenter, så må kortene på bordet.

SVs Bård Vegar Solhjell etterlyste i går ryddighet, og stilte spørsmål ved om noen har grepet inn for å påvirke utfallet utenfor formelt riktige kanaler.

- Det er viktig at politisk styring skjer i ryddige former, sa Solhjell, og la til at helseministeren ikke har har gitt gode nok svar på sin rolle.

Nettavisen mener at hele innspurten i saken har vært så uryddig, og at så mange påstander henger i luften, at styret i Helse Møre og Romsdal bør utsette saken noen uker - og be den avgåtte direktøren fortelle i detalj om hvordan hun følte seg presset til å gå av.


Hva mener du? Bør styret avgjøre saken siden utredningen uansett er ferdig, eller er det viktig å få all innformasjon på bordet? Og - bør de velge Molde eller Kristiansund? Bruk kommentarfeltet nederst for å si din mening.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere