*Nettavisen* Nyheter.

Kina struper importen og høster gigant-overskudd

Kinas president Xi Jinping og det kinesiske kommunistpartiet importerer stadig mindre varer fra utlandet. Her fotografert i Pentagon. Foto: Chad J. McNeeley (U.S. Navy)

Kinas import synker for 11. måned på rad, og det er dårlig nytt for resten av verden.

13.10.15 14:26

NETTAVISEN MENER: Kinas handelsoverskudd presser bedrifter i Norge og andre land. I september gikk Kina med 500 milliarder kroner i handelsoverskudd, og importen synker som et en stein.

Med 1,35 milliarder innbyggere kan Kina være «forbruksmotoren» i verdensøkonomien. I stedet kjøper landet mindre og mindre fra omverdenen.

Når Kina har enormt handelsoverskudd, betyr det samtidig at verden går med 500 milliarder kroner i underskudd på handelsbalansen mot landet.

Ferske handelstall viser at importen har sunket med 17,7 prosent siste år.

- Vi anslår at den totale handelsbalansen mest sannsynlig vil nå et overskudd på rundt 600 milliarder dollar i 2015, skriver analytikere i The Australia and New Zealand Banking Group (ANZ) i en analyse.

Les mer: Kinas importfall gir næring til rekordmessig handelsoverskudd

600 milliarder dollar er 4.830 milliarder kroner. Det betyr at Kina på halvannet år går like mye i overskudd som hele det norske Oljefondet.

Analytikerne mener at Kinas kommunistparti forsøker å vri landets økonomi fra å være avhengig av billig eksport og kjøp av varer, til å satse mer på innovasjon og innenlands forbruk.

Kina vil altså klare seg selv, og det er dårlig nytt for USA og Europa - samt for oljeeksportører som Norge.

En medvirkende årsak til det voldsomme handelsoverskuddet er at Kina i praksis devaluerte sin yuan i august, slik at den gikk fra 6,20 til 6,40 mot amerikanske dollar. Over natten ble kinesiske varer billigere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den kinesiske valutaen yuan ble devaluering i august, og svekket seg over natten mot amerikanske dollar. Dermed ble kinesiske varer billigere for amerikanerne. Foto: XE (Currency charts)

Når kineserne kjøper mindre varer fra utlandet, blir det lavere etterspørsel for amerikanske og europeiske fabrikker. Dette er svært negativt for verdensøkonomien, som har behov for Kina som en «motor» til å øke forbruk og etterspørsel.

Kina driver fortsatt med en myk boikott av norske varer som hevn for utdelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo. Det betyr i praksis at vi må selge norsk laks gjennom naboland som Vietnam.

Et lands handelsboikott av et annet gir sjeldent stor effekt så lenge varene finner sine veier via tredjeland, men det er illevarslende at Kinas import av varer synker med nesten 1/5 på ett år.

Nettavisen mener at både Kina og resten av verden tjener på samhandel. Det er kortsiktig av kineserne å importere så lite fra omverdenen at landet risikerer å sulte ut sine egne kunder.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Driver Kina handelskrig eller er det en utvikling landet ikke har herredømme over?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag