RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kinas boikott av norsk laks er uten virkning

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (i midten) med sine skotske, canadiske og chilenske kolleger på Marine Harvests stamfiskanlegg i Bjugn
Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (i midten) med sine skotske, canadiske og chilenske kolleger på Marine Harvests stamfiskanlegg i Bjugn Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
Sist oppdatert:
Norge selger nesten ikke laks til Kina, men det er fordi salget går gjennom andre land.

NETTAVISEN MENER: Kinas økonomiske boikott av Norge lekker som en sil. Kineserne spiser norsk laks som aldri før og det er gode tider for norske oppdrettere.

Ifølge statistikken er det tunge tider for norsk lakseeksport til Kina.

- I 2010 hadde Norge 90 prosent av laksemarkedet i Kina. Nå er eksporten strupet, skriver Dagens Næringsliv under tittelen «Solgte 15 laks i juni».

Norsk lakseeksport har vokst jevnt og trutt mens kineserne har hatt sin boikott. Laksen kommer frem uansett.

Nå står det heldigvis ikke så dårlig til. Prisen på fersk laks var 41,54 kroner per kilogram forrige uke - noe som er 22 prosent høyere enn samme uke i fjor.

Også salget i kilogram har økt (se kurven til venstre). Norge har laks, og verdensmarkedet etterspør laksen, uansett om Kina har satt opp en kinesisk laksemur.

- Eksport av fisk utgjorde 5,2 milliarder kroner i august mot 4,6 milliarder året før, heter det hos Statistisk sentralbyrå.

Tidligere har det vært kjent at norsk lakseeksport til Vietnam har økt kraftig, og det er nærliggende å tro at norsk laks enten selges via Vietnam til Kina - eller at norske lakseeksportører har funnet andre kunder til laksen.

Poenget er det samme: Det er tilnærmet umulig for et land å innføre økonomisk boikott av et annet land. Så lenge det er tilbud og etterspørsel etter varer på verdensmarkedet, vil de komme frem.

Handelen mellom Norge og Kina øker og øker. Vår import av kinesiske varer (blå strek) ligger på rundt fem milliarder i måneden - mens Kina kjøper norske varer (utenom skip og borerigger) for to milliarder (rød strek).

Interessant nok er Kina mer avhengig av å handle med Norge, enn motsatt.

For øyeblikket kjøper vi kinesiske varer for over fem milliarder kroner i måneden - mens kineserne kjøper norske varer for rundt to milliarder. Og begge deler øker, tross boikott.

En enda mer betent problemstilling er om Norge kunne klart seg uten EØS-avtalen, og eksempelvis valgt en frihandelsavtale som Sveits.

Sannsynligvis er svaret ja. EU har stort handelsoverskudd mot Norge, og vil være vel så interesserte som oss i en slik frihandelsavtale.

Når det er sagt, så er det i Norges interesse med fri verdenshandel uten tollmurer og handelskriger.

Norge har en åpen økonomi med høy eksport og import. Jo færre barrierer mot fri handel, desto billigere varer for norske forbrukere - og samtidig bedre vilkår for norsk næringsliv.

Fordelen - og ulempen - er at EØS-avtalen ikke bare gir oss tilgang til EUs indre marked, men gjør samtidig Norge til et «EU-land light».

Nettavisen mener at økonomisk boikott er et våpen vi ikke trenger å frykte. Norsk laks klarer seg godt på verdensmarkedet til tross for en kinesisk laksemur.

GUNNAR STAVRUM

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere