RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klarer ikke å stanse salg av ulovlige sigaretter

Salg av smuglersigaretter er millionbutikk i Norge.
Salg av smuglersigaretter er millionbutikk i Norge. (Tollvesenet)
Sist oppdatert:
Salg av smuglersigaretter florerer på gaten og i butikker i Oslo uten at politiet klarer å stanse det.

NETTAVISEN MENER: Det er en håpløs oppgave å hindre sigarettsmugling når profitten er så stor, og kontrollen så liten. Smuglersigaretter er åpenlys millionbutikk i Norge.

I fjor beslagla Tollvesenet 9,8 millioner sigaretter som ble forsøkt smuglet inn i Norge. Det er nær en million sigaretter mer enn året før, men stort sett vipper beslagene rundt 10 millioner sigaretter i året.

Se tallene:Sigaretter - beslagutvikling

Beslagene er trolig bare en dråpe i havet. Nettavisen har i flere artikler påvist åpenlyst salg av smuglersigaretter over disk i Oslo, og det er ikke noe nytt. For to år siden viste NRK hvordan illegale afghanske menn drev aktiv handel med smuglersigaretter på åpen gate.

Årsaken er enkel: Straffen for å smugle sigaretter er ganske lav, og profitten er skyhøy. Tall fra Eurostat viser at tobakk er 11 ganger dyrere i Norge enn i land som Makedonia og Albania.

Statistikken viser hvor mye dyrere tobakk er i Norge enn alle andre land i Europa.

Det er både viktig og riktig å bekjempe røyking. Tobakk er en av de største truslene mot folkehelsen, og varen gir helseskader for milliarder av kroner for samfunnet.

Problemet er at det er en grense for hvor høy avgiftene kan være før smuglingen tar helt overhånd. Gjentatte beslag viser at det er organiserte bander - ofte fra Øst-Europa - som står bak smuglingen. 

Les mer:Se videoen hvor smuglersigaretter selges midt i Oslo

Smuglerne risikerer beslag, bøter og nokså korte fengselsdommer hvis ikke smuglingen er organisert og særlig grov.

Nettavisen mener at politiet må gjøre mer på gateplan for å stanse utilslørt salg av smuglersigaretter. Det er en illusjon å tro at vi kan lage en vanntett kontroll av grensen, men det undergraver respekten for norsk lov hvis salg av ulovlig tobakk foregår helt åpenlyst.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Bør avgiftene på tobakk settes enda mer opp, eller er det en grense for hvor effektivt avgifter kan hindre røyking?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere