RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommunene bestemmer om de vil ha flyktninger


SVs stortingsrepresentant Karin Andersen vil at staten kan tvinge kommunene til å bosette flyktninger.
SVs stortingsrepresentant Karin Andersen vil at staten kan tvinge kommunene til å bosette flyktninger. Foto: Stig Weston
Sist oppdatert:
Rundt 5.200 mennesker bor på asylmottak fordi kommunene ikke vil bosette dem.

NETTAVISEN MENER: Hvis Stortinget ikke vil bruke tvang i sammenslåing av kommuner, blir det like feil å tvinge motvillige kommuner til å bosette flyktninger.

Brutalt sagt vil staten ta imot flere flyktninger enn kommunene vil bosette. For øyeblikket venter 5.200 beboere på norske asylmottak på bosetting i en kommune, og Stortinget har sagt ja til 8.000 nye syriske flyktninger de neste tre årene.

Hvis noen lurer på hvor de skal bo, så er svaret åpenbart i en kommune. Men skal det skje frivillig eller ved statlig tvang?

Årets lokalvalg har tre temaer som engasjerer velgerne, og som kan avgjøres enten lokalt eller sentralt:

  • Skal kommunene åpne for søndagsåpne butikker?
  • Skal kommunene nekte å slå seg sammen?
  • Skal kommunene bosette flere flyktninger?

SVs stortingsrepresentant Karin Andersen vil at staten kan tvinge den enkelte kommunene til å bosette flyktninger - om kommunen vil eller ei.

Les saken: - Kommuner kan ikke nekte noen med lovlig opphold å bosette seg der

Andersen har rett i at folk kan flytte fritt rundt om i Norge, men hun hopper bukk over at det her ikke er snakk om retten til å bo hvor man vil - men at kommunen også må betale bolig og økonomiske ytelser.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen, Eika Sparebank, mener at de 8.000 flyktningene vil gi livsløpskostnader på 150-200 milliarder kroner.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Sparebank mener at det blir svært dyrt: - Mitt tips er at 8.000 syrere om noen år blir om lag 30.000, inklusive gjenforeninger, ekteskap med landsmenn og nye gjenforeninger. Samlet livstidskostnad blir trolig på omlag 150 til 200 milliarder kroner, sier samfunnsøkonomen fra Universitetet i Oslo til Finansavisen.

Andreassen synes det var uklokt å ta imot flyktninger mens norsk økonom kokte, mens det blir mer lønnsomt i nedgangstidene vi nå er på vei inn i. Han mener at flyktninger vil skape inntekter og arbeidsplasser i mange kommuner som trenger det.

Poenget er at virkeligheten ser svært ulik ut i landets 428 kommuner. På samme måte varierer viljen til å ta imot flere flyktninger enormt fra kommune til kommune - og fra kommunestyre til kommunestyre. Nettopp det gjør det til en god og viktig sak i valgkampen.

For mange utkantkommuner kan økt tilflytting være positivt, og uansett vil det være svært negativt om kommuner bosetter flyktninger mot lokalbefolkningens vilje. Det er en dårlig start på god integrering.

Nettavisen mener at staten må ta regningen for nye flyktninger. Når Stortinget har sagt ja til 8.000 nye flyktninger, må man også gjøre det lønnsomt for kommunene å bosette dem - frivillig.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Bør det være opp til hver kommune å bosette flere flyktninger, eller bør staten kunne fordele dem uansett hva kommunene mener?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere