RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Økonomi må ikke hindre noen fra å gå i barnehage


Byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) prioriterer de familiene som bor i utvalgte bydeler, selv om de kan ha bedre økonomi enn andre som bor i andre bydeler.
Byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) prioriterer de familiene som bor i utvalgte bydeler, selv om de kan ha bedre økonomi enn andre som bor i andre bydeler. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Sist oppdatert:
I Oslo avgjør barnas gateadresse hvem som får gratis kjernetid i barnehagen.

NETTAVISEN MENER: Ingen barn må utelukkes fra barnehagen fordi foreldrene ikke har råd. Men det er en dårlig løsning å la adressen bestemme og forskjellsbehandle foreldre med dårlig råd bare fordi de har en annen adresse.

Gratis kjernetid i barnehagen er et godt tiltak for å sikre barn i økonomisk svakerestilte familier rett til den integreringen og språkopplæringen som følger av å gå i barnehagen.

Mye forskning viser at barn som starter i grunnskolen uten gode norskkunnskaper får et handikapp som ofte kan følge dem gjennom hele skolegangen og videre ut i voksenlivet.

Derfor er det et godt tiltak at alle norske kommuner tilbyr 20 timer gratis kjernetid for alle 3-, 4- og 5-åringer fra familier som har en samlet årsinntekt på under 417.000 kroner.

Nå går det rødgrønne byrådet i Oslo videre og tilbyr en bedre ordning. Men kun i de fem bydelene hvor Arbeiderpartiet hadde størst oppslutning ved forrige valg: Alna, Bjerke, Grorud, Stovner og Søndre Nordstrand.

Innbyggerne i fem bydeler  får en gunstigere ordning enn alle andre.

Den nye barnehagestøtten følger et mønster hvor det rødgrønne byrådet overfører midler fra en del av byen til en annen, mens byrdene fordeles annerledes.

Mens den nye eiendomsskatten nesten ikke rammer innbyggere i bydelene hvor Arbeiderpartiet har høy oppslutning, er den nye støtteordningen for gratis kjernetid øremerket for de samme fem bydelene.

De gunstige reglene for gratis kjernetid i barnehagen er øremerket for de fem bydelene hvor Arbeiderpartiet fikk flest stemmer ved forrige valg. Familier med samme økonomi i noen av de andre bydelen får ikke samme rettigheter.

En overføring fra «rike» bydeler til andre følger av et ønske om sosial utjevning. Men det er en klar ulempe at ordningen forskjellsbehandler folk bare etter hvilken side av en bydelsgrense de bor på.

Byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap), begrunner tiltaket med at man må prioritere de økonomiske midlene og bruke dem der behovet er størst.

I praksis betyr det at man prioriterer de bydelene som trenger det mest, ikke de familiene som trenger det mest.

Det er vanskelig å forstå hvorfor en familie med 600.000 kroner i inntekt på Sagene ikke har samme behov for gratis kjernetid som innbyggerne noen få kilometer unna - eller at samtlige innbyggere i Søndre Nordstrand får gratis kjernetid, uansett hva de tjener.

Å sikre at alle 3-, 4-, og 5-åringer i landet får minst 20 timer i uken i barnehagen er en viktig og nødvendig reform. Makspris i norske barnehager er 2.655 kroner for en heldagsplass, så den gratis kjernetiden innebærer en subsidiering på rundt 1.300 kroner måneden for familier som ikke har råd.

Det er verdt å husk at familier med god økonomi får skattefradrag for inntil 25.000 kroner for barnehagebetalingen, så etter skatt går det noenlunde opp i opp med støtte til gratis kjernetid.

Å støtte økonomisk vanskeligstilte familier slik at de velger å sende barna i barnehagen minst 20 timer i uken er et godt tiltak. Men skal det være rettferdig må det gjøres likt for alle med samme økonomiske situasjon. Det enkleste er å heve inntektsgrensen fra 417.000 kroner for alle.

Nettavisen mener at gratis kjernetid i barnehagen for alle barn over tre år er en viktig og riktig reform. Men det må være likt for alle med dårlig råd, og ikke øremerket for bare noen gateadresser.

Hva mener du? Er det riktig å begynne med de bydelene hvor behovet for gratis kjernetid er størst, eller bør det være en rettighet for alle med dårlig økonomi - uansett hvor de bor i byen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere