RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statsminister Erna Solberg (t. h.) og finansminister Siv Jensen foreslår en omfattende skattereform i neste uke. Mest sannsynlig er hovedforslaget å senke skatten for næringslivet, men øke den for eierne.
Statsminister Erna Solberg (t. h.) og finansminister Siv Jensen foreslår en omfattende skattereform i neste uke. Mest sannsynlig er hovedforslaget å senke skatten for næringslivet, men øke den for eierne. Foto: Fredrik Varfjell/NTB Scanpix

Kraftige skattekutt for næringsliv og ansatte

Sist oppdatert:
Mindre skatt på lønn, men drastiske kutt i skattefradrag, kan bli foreslått allerede i neste uke.

NETTAVISEN MENER: Norge kan ikke ha høyere skatt på næringslivet enn Sverige og de andre nabolandene. Dermed står vi foran den mest omfattende skattereformen på mange år.

Onsdag i neste uke legger finansminister Siv Jensen frem forslag til et helt nytt skattesystem. Ingen kjenner detaljene, men noen endringer er mer sannsynlige enn andre:

  • Skatt på overskudd i næringslivet senkes fra 27 prosent og ned mot 20 prosent.
  • Skattesatsene på lønn går ned, men en rekke fradrag forsvinner.
  • Økt skatt på fast eiendom, kanskje også utleieboliger og hytter.

All erfaring tilsier at en omfattende skattereform krever at Arbeiderpartiet og Høyre er enige om hovedlinjene, og den er knapt mulig å få igjennom uten en viss skattelette for å «smøre» endringene.

Men mindre totalt skattetrykk er ikke et mål i seg selv, hensikten er å få et skattesystem som stimulerer til økt økonomisk effektivitet og konkurransekraft.

Dette er Scheel-utvalgets hovedbegrunnelse for å foreslå en omfattende skattereform.

For personlige skattytere flest, vil vinningen gå opp i spinningen. Dersom skatt på allmenn inntekt senkes fra 27 til 20 prosent, mister man samtidig en tilsvarende del av rentefradraget. Og politikerne vil skru opp skattesatsene desto mer du tjener.

Scheel-utvalget, som er utgangspunktet for reformen, foreslår nemlig å fjerne toppskatten - men innføre et mer finmasket nett av økte skattesatser desto mer man tjener. Skatten på den siste kronen man tjener (marginalskatten) vil fortsatt ligge på 46-47 prosent, hvis Siv Jensen følger Scheel-utvalget.

Hans Henrik Scheel, finansråd i Finansdepartementet fra 1. februar i år.

Siden utvalgets leder, Hans Henrik Scheel, fra 1. februar i år overtok som finansråd og øverste leder i Finansdepartementet, vil det ikke være så overraskende om departementet følger opp utvalget.

Her kan du lese mer: Deloittes oppsummering av Scheel-utvalget

Nøyaktig hvilke skattesatser Siv Jensen vil foreslå gjenstår å se. Scheel-utvalget foreslår 80 milliarder kroner mindre i skatt fra næringslivet, men samtidig en tilsvarende skjerpelse for eierne gjennom skjerpet skatt på utbytte.

For lønnsmottakere foreslår utvalget en netto skattelette på mellom 10 og 40 milliarder kroner for å få igjennom endringene. Men dette ligger et år frem i tid. Først skal Stortinget hale og dra i forslaget.

Nettavisen mener at hovedlinjene i skattereformen er fornuftig. Norge kan ikke ha høyere skatt på næringslivet enn nabolandene, og det er fornuftig å fjerne skattefradrag, men å sette ned skattesatsene.

GUNNAR STAVRUM

Hvilke endringer vil du prioritere i skattesystemet?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere